Gefeliciteerd, u heeft de AOW-leeftijd bereikt! In principe hoeft er niet veel te veranderen, zo kunt u bijvoorbeeld gewoon blijven werken. Er zijn echter een aantal zaken waar u wel even op moet letten. Het bereiken van de AOW-leeftijd heeft namelijk invloed op uw inkomen en daaraan verwante zaken. Lees verder als u hier meer over wilt weten.

 

Wanneer bereik ik de AOW-leeftijd?

Vanwege de vergrijzing van de samenleving, verandert sinds 2013 ieder jaar de AOW-leeftijd. Deze is afhankelijk van uw geboortejaar. In onderstaande tabel vindt u een handig overzicht waarmee u eenvoudig uw AOW-leeftijd in kunt zien.

Geboortedatum Jaar waarin u 

AOW krijgt

Leeftijd waarop uw 
AOW-uitkering ingaat
Na 31 december 1952 
en voor 1 september 1953
2019 66 + 4 maanden
Na 31 augustus 1953 
en voor 1 mei 1954
2020 66 + 8 maanden
Na 30 april 1954 
en voor 1 januari 1955
2021 67
Na 31 december 1954 
en voor 1 oktober 1955
2022 67 + 3 maanden
Na 30 september 1955
en voor 1 oktober 1956
2023 67 + 3 maanden

 

Welke gevolgen heeft dit?

Zoals we hierboven al even benoemden, verandert u inkomen wanneer u de AOW-leeftijd bereikt. Dit heeft op zijn beurt weer gevolgen voor belastingen en toeslagen. Onderstaand vindt u de zaken waar u even aandacht aan moet geven zodra u de AOW-leeftijd bereikt:

In het jaar dat u de AOW-leeftijd bereikt, wordt het belastingtarief aangepast. Het percentage van de AOW-premie in de eerste twee belastingschrijven gaat omlaag.

Wanneer u de AOW-leeftijd bereikt, wordt de algemene heffingskorting lager. U krijgt geen arbeidskorting meer maar krijgt wel ouderenkorting. Wanneer u blijft doorwerken na uw pensioen, krijgt u de arbeidskorting uiteraard nog wel.

Over elke uitkering die u ontvangt na het bereiken van de pensioenleeftijd, zoals de AOW, pensioen of lijfrente-uitkering, betaalt u loonheffing.

Doorgaans kreeg u altijd automatische en voorlopige aanslagen voor de inkomstenbelasting. Wanneer u de AOW-leeftijd bereikt krijgt u deze soms niet meer. Wilt u deze wel ontvangen, dan moet u die zelf aanvragen.

Heeft u enkel een AOW-uitkering of een klein pensioen? Dan kunt u wellicht in aanmerking komen voor de aftrek van specifieke zorgkosten.

Heeft u nog spaartegoed van een levensloopregeling? Dan moet u vanaf de dag dat u de AOW-leeftijd bereikt, hier belasting over betalen.

 

Mocht u vragen of meer informatie willen over de gevolgen van het bereiken van de AOW-leeftijd, dan raden wij u aan om even contact op te nemen met de Belastingdienst of een boekhouder in te schakelen.