De laatste jaren is er in de media veel geschreven en gepraat over de AOW-leeftijd en de verschuiving ervan. Er is sprake van veranderende regels en soms is het lastig om hier goed inzicht in te krijgen. In dit artikel zetten we daarom een aantal vragen en antwoorden rondom de AOW regels op een rij, zodat iedereen inzicht heeft in de actualiteit omtrent dit onderwerp.

Waarom gaat de AOW-leeftijd omhoog?

Laten we maar beginnen met een veel voorkomende vraag: waarom gaat de AOW-leeftijd omhoog? Het antwoord hierop is dat mensen steeds langer gezond blijven en langer leven. Hierdoor ontvangen ze een langere periode AOW. Om de AOW in de toekomst betaalbaar te houden, is het daarom vrijwel noodzakelijk om langer door te werken.

Hoe vraag ik mijn AOW aan?

U kunt een AOW-uitkering aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank via een formulier of online. Vervolgens krijgt u ongeveer vijf maanden voordat u de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt een brief van hen waarin staat hoe u de AOW-uitkering precies kunt aanvragen.

Hoe hoog is mijn AOW?

De hoogte van uw AOW hangt af van verschillende factoren. De hoogte van het bedrag wordt afgeleid van het minimumloon. Daarnaast is het van belang of u alleen of samen woont. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank kunt u hier meer informatie over vinden. De AOW-bedragen worden regelmatig aangepast.

Krijg ik AOW als ik in het buitenland woon en werk?

Wanneer u in het buitenland woont, bouwt u meestal geen AOW op. Dit heeft te maken met het feit dat u dan niet verzekerd bent voor de Algemene Ouderdomswet (AOW). Wanneer u alleen in het buitenland woont en in Nederland werkt, bent u hier vaak wel voor verzekerd. Ook is het mogelijk om uzelf vanuit het buitenland vrijwillig te verzekeren voor de AOW.

Heeft u nog andere vragen over de AOW regels? Stel ze dan gerust!