Bijverdienen naast het AOW en pensioen: met alle veranderingen van de laatste jaren wordt het voor steeds meer gepensioneerden een interessante optie. Het financiële extraatje is welkom nu veel pensioenfondsen de pensioenen hebben moeten korten. Bovendien vinden veel gepensioneerden het fijn om op hun oude dag nog altijd een steentje bij te dragen aan de maatschappij. Bijverdienen naast het AOW en pensioen is een goede manier om onder de mensen te blijven. Uitzendbureau Actief65+ is de uitzendspecialist voor senioren

Bijverdienen na AOW en Pensioen, waarom?

Bijverdienen na AOW en Pensioen is steeds gangbaarder. Elk jaar stijgt het aantal 65-plussers met een betaalde baan.

Veelgenoemde redenen om te werken na de AOW die onze kandidaten noemen zijn:

 • Fit blijven
 • Kennisoverdracht op de jongere generatie
 • Gezelligheid
 • Weer ‘vrije tijd’
 • Ritme en structuur
 • Extra zakcentje voor bijvoorbeeld vakanties

“Ideaal, ik werk maximaal 6 uurtjes per week en wanneer het mij uitkomt. Het is gezellig, ik draag mijn steentje bij en verdien nog een leuk zakcentje ook”.

Willy, bezorgster bij Actief65+. 

We krijgen regelmatig de vraag of de 65-plusser dan de banen weg kaapt van de jongere generatie? Integendeel! Het betreft andere functies en juist de dynamiek tussen junioren en senioren binnen teams zorgt voor de optimale teamprestaties. De oudere generatie draagt hun kennis over op de jongere generatie. Tevens betreffen de functies voor de 65-plussers vaak enkele dagdelen per week. Veel jongeren zijn op zoek naar meer vastigheid.

1 op de 3 plussers heeft een betaalde bijbaan

Wist u dat 1 op de 3 65-plussers inmiddels een bijbaan heeft? De arbeidsparticipatie van 65-plussers is sinds 2003 verdubbeld. Waar in 2003, nog 1 op de 10 een betaalde bijbaan had is dat anno 2020, 1 op de 3.

“1 op de 3 plussers heeft inmiddels een bijbaan.”
CBS 2019.

bijverdienen na aow en pensioen

CBS, 2019

AOW en bijverdienen, mag dat?

Wanneer u wilt doorwerken na uw AOW, kunt u net zoveel werken als u zelf wilt. Uw bruto AOW uitkering verandert hierdoor niet. Wel kan het zijn dat u meer belasting moet afdragen over uw totale inkomen. Hoeveel u moet afdragen is afhankelijk van uw totale inkomen. Waarschijnlijk betaalt u als AOW-gerechtigde minder belasting over uw inkomen. Let hier goed op bij uw belastingopgave. AOW en bijverdienen worden beide als inkomsten gerekend. Misschien moet u aan het einde van het jaar dus extra belasting betalen. Houd hier alvast rekening mee door bijvoorbeeld wat geld apart te zetten. Als u goed voorbereid bent, is bijverdienen naast uw AOW en pensioen een goede manier om per maand een leuk extraatje over te houden. Ook heeft u kans dat u gebruik kunt maken van een van de regelingen voor de ‘oudere werknemer’, zoals de ouderenkorting. 

>> Bekijk de regelingen voor u als 65-plus werknemer

Bijverdienen mag!

Ontvangt u alleen AOW of ook nog pensioen uit loondienst? In beide situaties mag u bijverdienen. Bijverdiensten zijn inkomsten, dus u geeft ze op bij de Belastingdienst. Uw bijverdiensten worden opgeteld bij uw overige inkomsten (zoals AOW en pensioen). Hoe hoger dat bedrag is, hoe méér belasting u betaalt over de bijverdiensten. Als AOW’er heeft u het voordeel dat u geen AOW-premie betaalt. Hierdoor houdt u netto iets meer over. 

Wanneer u al pensioen ontvangt en wilt doorwerken is het wat ingewikkelder:

 • als u op uw AOW leeftijd met pensioen bent gegaan, is bijverdienen geen probleem;
 • wanneer u met vervroegd pensioen bent gegaan, zijn er mogelijk beperkingen aan bijverdienen naast uw pensioen verbonden. Uw pensioenfonds kan u hierover informeren.

Houd hier rekening mee wanneer u wilt doorwerken na pensioen. U heeft bovendien net als bij AOW en bijverdienen te maken met inkomstenbelasting over het totale inkomen. Ook hier geldt dat u mogelijk geld moet terugbetalen.

>>Bekijk de meest gestelde vragen over doorwerken na uw pensioen

De groene tabel

Wil je eens in de tabellen duiken? Als je met pensioen  bent kijk je dus naar de groene tabel. Op de site zie je allerlei kolommen met hordes getallen. In de kolom ‘tabelloon’ zoek je jouw fiscaal loon op. Zit het bedrag tussen twee bedragen in, neem dan het laagste bedrag. De kolommen die daarop volgen wijzen voor zich. Je ziet namelijk per leeftijdscategorie welk bedrag je moet inhouden. Zonder en met loonheffingskorting. Op die manier kun je uitrekenen hoeveel belasting over jouw inkomsten betaald wordt.

60.000 plussers ingeschreven bij Actief 65+

Een AOW uitkering is geen vetpot. Daarom kiezen veel mensen ervoor om een extra pensioen op te bouwen of op een andere manier te sparen. Vaak blijft het maandelijkse bedrag toch wat krap en is bijverdienen naast AOW en pensioen een welkom extraatje. Doorwerken na AOW is goed mogelijk via Actief 65+. Wij helpen u bij het vinden van een leuke bijbaan, wij bieden u advies en verzorgen de sollicitatiegesprekken. Bij ons vindt u verschillende vacatures voor 65+ zodat u werk vindt dat bij u past. Inmiddels zijn meer dan 60.000 AOW-gerechtigde u voor gegaan, schrijf u ook eenvoudig in voor bijbanen bij u in de regio.

Combineer AOW en doorwerken zo op een gemakkelijke manier! Het maakt niet uit hoeveel uren u wilt werken en waarom u wilt werken: wij helpen u aan werk dat bij u past en geven u advies over uw AOW en pensioen. Schrijf u in bij Actief 65+ en blijf op een leuke manier doorwerken na uw AOW.

Bent u op zoek naar werk?

Wij hebben vacatures bij u in de regio.

Kandidaten door heel Nederland

  Bent u niet AOW gerechtigd, maar wel van plan om te blijven werken na uw pensioen? Schrijf u alvast in bij Actief65+. Reeds 60.000 gingen u voor.

  Onze klanten beoordelen ons met een 8,6

  Jumbo klant actief65plus

  Mark Bakker, eigenaar Jumbo Purmerend

  “Ik zat erg omhoog met werk en had snel extra krachten nodig. Ik kwam in contact met Actief65+ en binnen enkele dagen werden al kandidaten voorgedragen die meteen aan de slag konden. De geplaatste uitzendkrachten zijn erg betrokken, kennen de buurt en zijn betrouwbaar en flexibel inzetbaar. Door hun motivatie en ervaring brengen zij de rest van het personeel naar een hoger niveau. Ook de communicatie verloopt goed en de administratie en verloning is erg makkelijk om mee te werken.”

  Jumbo klant actief65plus

  Frank (72), administrateur via Actief65+

  “Oorspronkelijk ben ik boekhouder, maar ik heb 22 jaar mijn eigen horecabedrijf gehad in Amsterdam. Toen ik 66 was, heb ik de zaak verkocht. Ik ben vrij snel weer aan het werk gegaan, om niet achter de geraniums te hoeven zitten en om onder de mensen te blijven. Op dit moment werk ik één dag in de week als administrateur. Ik werk nu een jaar of acht via Actief65+ en ben met hen in contact gekomen via een advertentie in de krant. Ik heb mij online ingeschreven en na ruim een maand kon ik weer aan het werk.”