Wilt u blijven werken na uw pensioen? Dat is uiteraard heel goed mogelijk en toegestaan. Sterker nog, 1 op de 3 AOW-gerechtigde besluit door te werken na zijn/haar pensioen. Waarom? Het is gezellig, u draagt u steentje bij aan de maatschappij, het houdt u vitaal en tot slot u verdient nog een leuk zakcentje ook!

Waar moet u rekening mee houden indien u door werkt? Is dit  financieel aantrekkelijk en wat is de invloed daarvan op uw AOW? Er zijn echter een paar regels, voordelen en zaken waar u rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan mogelijke kortingen, belastingen en verzekeringen. In deze blog gaan we hier verder op in en behandelen we veel gestelde vragen rondom dit onderwerp.

Wat gebeurt er met mijn AOW als ik blijf werken?

Steeds meer AOW-gerechtigde gaan na hun pensioen weer aan de slag. Een van de meest gestelde vragen die wij krijgen is: “Wat gebeurt er met mijn AOW als ik blijf werken?”. Goed nieuws: Deze blijft gewoon hetzelfde.

“Uw AOW blijft hetzelfde”

U heeft de leeftijd bereikt waarop de AOW ingaat dus deze blijft u gewoon ontvangen, of u nu werkt of niet. Wanneer u echter een partnertoeslag ontvangt, omdat uw partner jonger is en nog geen AOW ontvangt, dan is het mogelijk dat deze toeslag minder wordt omdat u meer gaat verdienen dan het grensbedrag. Het is verstandig om hier even onderzoek naar te doen.

Wat gebeurt er met mijn arbeidscontract als ik door blijf werken?

Doorwerken na uw pensioen? Wat gebeurt er dan met mijn arbeidscontract? Dit verschilt in principe natuurlijk per werkgever. In sommige gevallen eindigt de arbeidsovereenkomst wanneer u de AOW-leeftijd bereikt. In andere gevallen ligt het in de handen van de werkgever, hij of zij kan het contract maandelijks opzeggen. Wanneer u wilt blijven werken, is het dus verstandig om dit tijdig aan te geven bij uw werkgever.

“Eerder had ik niet nagedacht om een bijbaan te nemen. Een vriend van mij wees mij op Uitzendbureau Actief 65+. Geweldig! Ik werk als chauffeur voor enkele uren per week. De dagen variëren. Dit is ideaal te combineren met mijn vrijtijdsbestedingen, zoals op mijn kleinkinderen passen. Ik vind het fijn dat ik op deze manier extra onder de mensen ben en ook nog eens een leuk zakcentje verdien.”, Willy (68).

Bekijk hier de ervaring van Willy.

Hoe zit het met mijn werkloosheidsverzekering?

Een werkloosheidsverzekering geldt tot de datum dat u de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. Wanneer u na uw pensioen blijft werken, heeft u hier dan ook geen recht meer op. Wanneer u werkloos raakt, krijgt u geen uitkering ter compensatie. Dit geldt in principe ook voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering in geval van ziekte of uitval. Houdt er dus rekening mee dat het inkomen wat u na uw pensioen verdient, op elk moment kan wegvallen.

Hoe zit het met mijn belastingplicht?

Net als iedere andere werknemer moet u over het inkomen dat u verdient inkomstenbelasting betalen. In enkele gevallen wordt er genoeg ingehouden bij uw werkgever waardoor u geen belastingaanslag krijgt, maar dit is vaak een uitzondering.

Kan ik mijn pensioen gewoon in laten gaan?

Hoe zit het met bijverdienen na uw pensioen? Ja, dit kan zeker. De vraag is echter of u dit wilt doen terwijl u ook nog een inkomen heeft. Het is ook een optie om het pensioen op een later moment uit te laten betalen. U krijgt van uw pensioenfonds een half jaar van tevoren een brief met de keuzemogelijkheden. Wanneer u het pensioen gewoon in wilt laten gaan nadat u de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, hoeft u in principe niets te doen. Ontvangt u graag meer informatie hierover? Bel ons gerust op 088 65 66 67 0 of neem contact met ons op via ons online contactformulier.

Is er een beperking in hoeveel ik mag bijverdienen?

Nee, hiervoor is geen beperking en u mag onbeperkt bijverdienen. U dient echter wel rekening te houden met de loonbelasting. Instanties gaan er in principe vanuit dat de AOW uw hoogste inkomen. Wanneer u wilt blijven werken, moet u er daarom voor zorgen dat de loonheffingskorting niet wordt toegepast.

“U mag onbeperkt bijverdienen”

Kan ik als ZZP’er aan de slag na mijn pensioen?

Dat kan zeker! Door aan de slag te gaan als ZZP’er heeft u de vrijheid om uw eigen werktijden te bepalen. U kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om part time te gaan werken of alleen in de ochtenden. Veel senioren kiezen ervoor om na hun pensioen aan de slag te gaan als ZZP’er omdat er dan minder risico is dan voor het pensioen. U heeft immers de AOW-uitkering achter de hand.

Is het financieel aantrekkelijk om door te blijven werken?

In principe is het financieel aantrekkelijk om door te werken na uw pensioen. Zodra u de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, hoeft u geen AOW- en WIA-premie meer te betalen, waardoor u netto meer overhoudt. Ook wordt wat u verdient niet in mindering gebracht op uw AOW-uitkering.

Marietta

Uitzendbureau Actief65+, specialist in werken na uw pensioen

Actief65+ is de uitzendspecialist voor AOW-gerechtigden. U kunt bij ons terecht met uw vragen over uw AOW en pensioen. Wij informeren en inspireren u over de mogelijkheden wat betreft doorwerken na uw pensioen. Meer dan 65.000 65-plussers staan bij ons ingeschreven. Maandelijks ontvangen wij door heel Nederland 850 nieuwe vacatures in alle beroepsgroepen en vele 65-plussers zijn al met plezier aan het werk in hun regio. Heeft u nog vragen over uw AOW en bijverdienen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

 

Nieuwsgierig? Schrijf u vrijblijvend in

Denkt u erover na om ook door te werken na uw pensioen? Of is uw pensioen al ingegaan en bent u op zoek naar een leuke, gezellige bijbaan? Neem gerust contact met ons op via 088 65 66 67 0 en informeer naar de mogelijkheden. Via onze site schrijft u zich eenvoudig en geheel vrijblijvend in voor vacatures in uw regio.