Het huidige kabinet heeft nieuwe plannen met betrekking tot de AOW. Zo willen ze de ontwikkeling van de AOW loskoppelen van het verhoogde minimumloon. Voor ouderen is dit helaas geen goed nieuws. Ook voor mensen die nog werken is het niet voordelig, hun pensioenpremie zal hierdoor namelijk omhoog gaan. Veel senioren en vakbonden zijn hier dan ook niet blij mee en laten hun stem horen. In deze blog vertellen we u meer over deze plannen en leggen we uit wat de gevolgen zijn van de nieuwe regeling.

Verhoging van het minimumloon

Laten we voorop stellen dat het natuurlijk een goede zaak is dat het minimumloon wordt verhoogd, ook al is het een geringe stijging. Het probleem zit ‘m in de gevolgen voor senioren. De nieuwe maatregel heeft invloed op maar liefst 800.000 ouderen. Doordat de AOW wordt losgekoppeld van het minimumloon, groeit het inkomen van ouderen niet meer mee. De regering biedt hiervoor compensatie aan door de ouderenkorting te verhogen op belasting. Maar dit is geen goede oplossing. Veel ouderen hebben namelijk enkel een AOW of maar een klein pensioen. Zij betalen al zo weinig belasting, dat een ouderenkorting op deze belasting niet veel uithaalt.

Een hoger aanvullend pensioen

Wanneer het inkomen van een gepensioneerde niet meegroeit met de AOW, wordt het noodzakelijk om een hoger aanvullend pensioen op te bouwen. Want als de AOW lager wordt, heeft u immers een hoger aanvullend pensioen nodig. Om dit te bewerkstelligen moet dan de pensioenpremie stijgen. Dat heeft weer maandelijkse gevolgen voor het besteedbare inkomen.

Kortom: de stijging van het minimumloon is niet opgewassen tegen de stijging van de pensioenpremie. Werknemers en senioren gaan er dus niet op voorruit. De vakbonden hopen vooralsnog dat het kabinet het niet zover laat komen. Ze willen graag uitleggen wat de effecten van deze plannen zijn en hopen dat deze zullen worden aangepast.

Houdt de ontwikkelingen dus in de gaten! Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust even contact met ons op.