Of u nu 65 jaar oud bent of 73, op een gegeven moment zult u beslissen om met pensioen te gaan. Voor de meeste mensen is dit een gebeurtenis die gepaard gaat met veel veranderingen. De dagelijkse werkroutine valt weg, sociale contacten worden anders en financieel kunnen er ook zaken veranderen. Er zijn gelukkig genoeg factoren die kunnen bijdragen aan een soepele overgang van het werkleven naar uw pensioen. In deze blog vertellen wij er meer over en geven wij u enkele tips om de overgang van werk naar pensioen zo soepel mogelijk te maken.
Verandering in de gezondheid
Naast de bovengenoemde veranderingen zoals de werkroutine, het sociale netwerk en de financiën kan ook de gezondheid veranderen wanneer iemand met pensioen gaat. Dit geldt niet voor alle gepensioneerden maar wel voor een selecte groep. Zo kan er een angst zijn voor de pensionering die zorgt voor de nodige stress. Ook kan het wegvallen van sociale contacten invloed hebben op het welzijn van iemand en zorgen voor een verminderde gezondheid. Dit uit zich in vervelende kwaaltjes zoals hoofdpijn en darmklachten, maar ook mentale gezondheidsproblemen.
Het is daarom belangrijk dat iemand die met pensioen gaat hierin wordt begeleid. Zo is het ten eerste belangrijk dat de gepensioneerde uit vrije wil met pensioen gaat. Het kan natuurlijk zo zijn dat een bedrijf geen plek meer voor u heeft. In zo’n geval is het daarom een goede optie om nieuw (vrijwilligers)werk te vinden. Dit kunt u eenvoudig doen door u bijvoorbeeld aan te melden bij een uitzendbureau zoals Actief 65+.
Een andere belangrijke factor is dat de gepensioneerde vertrouwen krijgt in zichzelf wat betreft de veranderingen die zullen plaatsvinden. Wanneer dit niet het geval is, kan dit zorgen voor een achteruitgang in de mentale gezondheid. Zo kan iemand eenzaam worden of een (kleine) depressie ontwikkelen. Om vertrouwen te krijgen kan iemand hulp vragen van zijn of haar omgeving of professionele hulp inschakelen.
Steun van de kinderen
Hulp vanuit de omgeving kan onder andere komen vanuit de (klein)kinderen. Zij kunnen helpen om de overgang van het werkleven naar het pensioen soepel te laten verlopen. Met name voor gepensioneerden die geen partner hebben of gepensioneerden met weinig financiële middelen krijgen veel steun van hun kinderen. Ook gepensioneerden die regelmatig oppassen op hun kleinkinderen of hun kinderen vaak zien, kunnen voldoende steun verwachten.
Positieve gevolgen van het pensioen
Het is echter ook een mogelijkheid dat u geen (klein)kinderen heeft. In dat geval is het belangrijk om te focussen op de positieve kanten van uw pensionering. Denk hierbij aan de extra tijd die u krijgt, de verminderde verantwoordelijkheden en de uitkering van uw pensioengeld. Wanneer u meer tijd heeft, kunt u dit besteden aan gezonde activiteiten zoals beweging, ontspanning en sociaal contact. De verminderde verantwoordelijkheden kunnen zorgen voor rust en meer ruimte voor uzelf.
Dit betekent echter niet dat dit allemaal vanzelf gaat en uw meteen overal de positieve kant van inziet. Bij de overgang van uw werkleven naar uw pensioen is het dan ook niet gek om hulp te vragen. Onderstaand vindt u een aantal tips die u kunt gebruiken wanneer u moeite heeft met de verandering van het werkleven naar uw pensioen:
- Vraag uw werkgever voorafgaand aan uw pensioen om open en eerlijk met u te zijn. Zo komt u niet voor (vervelende) verrassingen te staan aan het einde van uw carrière.
- Meldt u aan voor een cursus ‘Pensioen in zicht’.
- Licht vrienden en familie in over het feit dat u opziet tegen uw pensioen.
- Zoek alvast een nieuwe bezigheid die de leegte enigszins kan opvullen.
Hoe kijkt u aan tegen de overgang van uw werkleven naar uw pensioen?