Vanuit sommige werkgevers bestaan er helaas nog veel vooroordelen over het aannemen van oudere werknemers. Zo wordt er vaak gedacht dat oudere werknemers niet zo flexibel zijn, zich vaak ziekmelden en veel geld kosten. Deze vooroordelen zijn echter niet helemaal terecht en oudere werknemers bewijzen zelfs het tegendeel! In deze blog vertellen wij u hier daarom meer over en geven wij zes tips om met uw oudere werknemers om te gaan.

De voordelen van oudere werknemers

Laten we allereerst even een paar voordelen van oudere werknemers met u delen. Het kan namelijk best wel in uw voordeel werken om een oudere werknemer boven een jongere werknemer te verkiezen. Oudere werknemers hebben in de meeste gevallen meer werkervaring en kennis, zijn loyaal aan hun werkgever en zijn vroege vogels. Over het algemeen hoeft u er bij oudere werknemers niet bang voor te zijn dat ze met een kater op kantoor verschijnen of tijdens werktijd afgeleid raken door Instagram.

Probeer uzelf flexibel op te stellen

Een van de belangrijkste tips die wij u kunnen geven is om uzelf flexibel op te stellen. Zo zullen oudere werknemers misschien wat vaker vragen om een part time dienstverband of een dag vrij. Zolang u zich hier flexibel in opstelt, hoeft dit echter geen probleem te vormen. Dit geldt ook voor een verandering in het takenpakket of een verhoging van het salaris. Probeer enigszins aan de eisen van de werknemer te voldoen; u krijgt er een loyale en gedreven werknemer voor terug!

Zorg voor een goede werkplek

Deze tip geldt in principe voor alle werknemers maar is voor oudere werknemers nog net iets belangrijker. Een goede werkhouding houdt uw werknemer namelijk zowel lichamelijk als mentaal gezond. Zorg dat de werknemer zich prettig voelt op zijn werkplek en er goede bureaustoelen en bureaus beschikbaar zijn. Dit kan problemen zoals nek- en schouderpijn en RSI voorkomen. Ook is het verstandig om uw werknemers te motiveren om af en toe even een rondje te lopen of naar buiten te gaan. Dit is ook goed voor de gemoedstoestand.

Biedt cursussen of trainingen aan

Om de baan uitdagend te houden voor uw werknemers is het belangrijk om uw werknemers diverse cursussen of trainingen aan te bieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een cursus Business English, persoonlijke ontwikkeling of een vakspecifieke cursus. Voor oudere werknemers is het extra fijn als het werk soms afgewisseld wordt met een cursus of training. Daarnaast motiveert het ze ook om zich te ontwikkelen, wat de werkprestaties natuurlijk alleen maar ten goede komt.

Voorkom verveling op het werk

Het aanbieden van cursussen en trainingen kan echter niet altijd voorkomen dat een oudere werknemer zich een beetje gaat vervelen. Geef de werknemers daarom altijd voldoende werk en biedt ook nieuwe taken aan. Door routine en gemak kan het soms gebeuren dat oudere werknemers jarenlang dezelfde taken hebben. Dit zorgt natuurlijk voor verveling en demotivatie. Probeer hier daarom regelmatig een gesprek over in te plannen, zodat de werknemer kan aangeven hoeveel en welke taken hij of zij graag wilt uitvoeren.

Geef financiële bonussen

Wanneer u mensen in dienst heeft die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, heeft u het voordeel dat u minder belasting en premies hoeft te betalen. Ook zijn er vaak premiekortingen en financiële bonussen beschikbaar vanuit de overheid voor het aannemen van oudere werknemers. Dit geld kunt u in het bedrijf houden, maar u kunt het ook investeren in de oudere werknemers. Bijvoorbeeld door hen een financiële bonus te geven. Dit geeft een werknemer weer extra motivatie om aan de slag te gaan.

Heeft u als werkgever veel oudere werknemers in dienst?