U heeft de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, bent niet meer werkzaam maar lekker aan het genieten van uw pensioen. De kinderen wonen echter aan de andere kant van het land, uw partner wilt verhuizen of u wilt uw spaargeld graag investeren. Kortom, u wilt eens kijken naar de mogelijkheden om een huis te kopen. Maar een hypotheek krijgen na het bereiken van de AOW-leeftijd, hoe werkt dat eigenlijk precies? Dat vertellen wij u in deze blog!

 

Een hypotheek afsluiten

Doorgaans moet een hypotheek binnen 30 jaar worden afgelost om gebruik te kunnen maken van de hypotheekrenteaftrek. Het is daarom niet vanzelfsprekend dat u op hogere leeftijd nog een hypotheek krijgt van de bank. Hoe ouder u immers bent, hoe groter de kans is dat u binnen 30 jaar zal overlijden. De bank wil graag de zekerheid dat zij het geleende geld terugkrijgen.

 

Een overlijdensrisicoverzekering

Gelukkig is daar iets op bedacht: de overlijdensrisicoverzekering. Met deze verzekering dekt u het risico dat u het geleende geld niet terug kunt betalen af. De verzekering keert het resterende bedrag uit aan uw nabestaanden als u voor een bepaalde datum overlijdt. Op die manier kan de hypotheek worden afgelost en kunnen u nabestaanden eventueel in het huis blijven wonen.

 

De hoogte van de premie

Denk echter wel goed na voordat u beslist om op latere leeftijd nog een hypotheek af te sluiten. Hoe ouder u bent, hoe hoger de verzekeringspremie zal zijn. Er ligt om deze reden ook een maximale leeftijd voor het afsluiten van de verzekering. Deze ligt vaak tussen de 75 en 80 jaar. Wanneer u dus onlangs de AOW-leeftijd hebt bereikt, is het nog goed mogelijk om een hypotheek af te sluiten en een huis te kopen op de plek van uw dromen!

 

Denkt u er wel eens over om een huis te kopen?