Heeft u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en wilt u graag naar een nieuwe woonplaats verhuizen? U bent niet de enige! Steeds meer senioren vertrekken op latere leeftijd naar een nieuwe plek om te wonen. In deze blog vertellen wij u meer over de redenen voor deze verhuizing, het droomhuis voor senioren en bespreken we populaire plekken waar senioren gaan wonen.

De redenen om te gaan verhuizen

Er zijn verschillende redenen voor senioren om te verhuizen op latere leeftijd. Zo kan het zijn dat u nu in een huis met een grote tuin woont, maar het lastig vindt om deze goed te onderhouden. Dit kan een belangrijke reden zijn om te verhuizen naar een woning met een balkon of een woning zonder buitenruimte. Ook komt het voor dat senioren de plek waar ze wonen te druk vinden en op zoek gaan naar een woning in een rustiger deel van het land.

Een andere reden om te verhuizen is het stoppen met werken. Sommige mensen wonen op een bepaalde plek vanwege de korte afstand tot het werk. Wanneer u kan stoppen met werken, is dit natuurlijk niet meer nodig en kunt u verhuizen. Tot slot is een laatste reden om te verhuizen, het dichterbij de (klein-)kinderen wonen. Op oudere leeftijd is het fijn als de afstand tot de (klein-)kinderen kort is en u elkaar vaak kunt zien.

Het droomhuis voor senioren

Naast de plek van de woning zijn er ook nog andere kwaliteiten waaraan een droomhuis voor senioren moet voldoen. Zo is het voor veel ouderen belangrijk dat het huis wordt aangepast op de toekomstige jaren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zaken zoals een traplift, alarmsysteem, het weghalen van drempels en een slaapkamer en badkamer op de begane grond. Een benedenwoning of bungalow is daarom dan ook het meest geliefd onder senioren.

Dit soort zaken kunnen natuurlijk ook worden gerealiseerd in het oude huis maar dan is een (kleine) verbouwing vaak wel noodzakelijk. Een nieuwe woning biedt dan meer perspectief omdat er dan eenvoudig ook nog andere zaken kunnen worden toegevoegd. Denk hierbij aan toevoegingen zoals buitenverlichting die automatisch aangaat, eenvoudig te bedienen ramen en zonwering, keukenkastjes op bereikbare hoogte, een extra trapleuning of een thermostatische mengkraan in de badkamer.

Populaire steden onder senioren

In sommige gevallen kiezen ouderen ervoor om in een stad te gaan wonen. Bijvoorbeeld wanneer de (klein-)kinderen daar wonen of wanneer ze behoefte hebben aan meer faciliteiten. De vele mogelijkheden in een stad maken het een aantrekkelijke plek om te wonen. Benieuwd welke steden het meest populair zijn? Onderstaand vindt u een overzicht.

Populaire steden onder senioren:

  • Amsterdam
  • Rotterdam
  • Den Haag
  • Utrecht

Populaire regio’s onder senioren

Het grootste gedeelte van de senioren woont echter buiten de steden. Met name in de grensregio’s wordt deze bevolkingsgroep goed vertegenwoordigd. Het aandeel senioren in deze regio’s is zo’n 15 tot 20 procent. Denk hierbij aan de kustgebieden, het zuidelijke deel van Brabant, Limburg en de oostelijke grensregio’s. Benieuwd welke regio’s het meest populair zijn? Onderstaand vindt u een overzicht.

Populaire regio’s onder senioren:

  • Bennebroek
  • Laren
  • Rozendaal

Fijne woonplaatsen voor senioren

Dat een stad of regio populair is, hoeft natuurlijk niet per se te betekenen dat het ook de fijnste plek voor u is om te gaan wonen. Wij schreven eerder al een blog over fijne woonplaatsen voor ouderen. Wat de woonplaatsen in die blog met elkaar gemeen hebben? Ze bevinden zich allemaal dichtbij de natuur, maar hebben ook genoeg faciliteiten. Dit blijkt uiteindelijk een goede combinatie te zijn voor de meeste senioren.

Zou u graag naar een nieuwe plaats willen verhuizen?