In de afgelopen decennia zijn er veel nieuwe technologieën bijgekomen in onze maatschappij. De ontwikkeling ervan gaat ook nog eens ongelofelijk snel. Zo komen er regelmatig nieuwe telefoons op de markt, worden er constant apps gelanceerd en zijn er steeds meer functies te vinden op een laptop. Voor senioren kan het echter best ingewikkeld zijn om al deze ontwikkelingen te volgen. Het grootste deel van uw leven heeft u immers zonder geleefd. In deze blog leggen wij daarom de nieuwste technologieën uit, zodat u voorlopig op de hoogte bent.

Hoe werkt een iPad?

Een handig en veelgebruikt technologisch middel is de iPad, eigenlijk een soort kleine laptop. Hier kunt u uw e-mail op checken, films en series kijken, maar ook foto’s en video’s maken. Een iPad bestuurt u door middel van een aanraakscherm. Het heeft echter ook een aantal fysieke knoppen.

Een aanraakscherm kan even wennen zijn als u gewend bent om een muis en toetsenbord te gebruiken. Onderstaand vindt u daarom de zaken die handig zijn om te weten wat betreft een aanraakscherm:
– Eén tik: met een enkele tik op het scherm kunt u op kruisjes drukken of een programma openen.
– Dubbel tikken: wanneer u dubbel tikt op het scherm, kunt u inzoomen op het scherm.
– Vegen: door met uw vinger over het scherm te vegen kunt u het scherm naar boven en beneden vegen of naar de volgende pagina of foto gaan.
 

Hoe werkt bellen via internet?

Een andere ontwikkeling is gratis videobellen. Wat is videobellen precies? Het woord zegt het al: u belt iemand en kan tegelijkertijd die persoon zien op video. Dit kan erg leuk zijn wanneer een familielid of vriend in een ander land woont of wanneer u iemand een lange tijd niet heeft gezien. Videobellen kan online, op zowel uw iPad, laptop als mobiel. Het bellen via het internet kunt u doen via verschillende programma’s, waaronder Skype, FaceTime en WhatsApp. De meest gebruikte manier is via WhatsApp. Om die reden zullen we onderstaand de handleiding voor deze app beschrijven.

Handleiding gratis videobellen WhatsApp Web:
– Ga in de app op zoek naar de persoon waarmee u wilt videobellen. Druk vervolgens op het icoontje met de camera rechts van de naam van uw gesprekspartner.
– De persoon die u wilt spreken wordt gebeld en u ziet op dit moment alleen uw eigen hoofd op het scherm verschijnen. Wanneer de persoon opneemt verschijnt ook zijn of haar camerabeeld.
– Onderin het scherm staan drie knoppen. Met de linkerknop kunt u het type camera wijzigen. U heeft de keuze om de hoofd- of selfiecamera te gebruiken. De middelste knop kunt u gebruiken om de camera op te heffen en enkel audio te gebruiken. Met de rechterknop kunt u uw audio tijdelijk uitzetten. De persoon aan de andere kant van de lijn kan u dan niet horen.

 

Hoe werkt Instagram?

Tot slot willen we u ook uitleg geven over een van de populairste apps op dit moment: Instagram. Wat is Instagram? Instagram is een sociaal netwerk waar mensen foto’s en teksten met elkaar kunnen delen. Het principe is hetzelfde als Twitter en Facebook, wat u misschien wel kent. Mensen maken een persoonlijk account aan op het netwerk en delen vervolgens foto’s en teksten waar anderen op kunnen reageren. Instagram kan worden gebruikt op uw telefoon of tablet, de app is minder geschikt voor uw laptop. Onderstaand vindt u uitleg over de basis van Instagram. Wij leggen u uit hoe u een Instagram account kunt aanmaken.

Account aanmaken Instagram:
– Download de app in de Play Store of App Store van uw telefoon of tablet.
– Wanneer u de app opent, klikt u op registreren met telefoonnummer of e-mailadres.
– Vul vervolgens alle benodigde gegevens in en klik op volgende.
– U krijgt nu de mogelijkheid om een profielfoto toe te voegen en een Instagram-naam in te vullen. Hiermee kunnen anderen uw account vinden in de app.
– Uw account is aangemaakt en u kunt aan de slag!

Heeft u een vraag over een van deze technologieën? Stel deze dan gerust!