Uit onderzoek blijkt dat niet alleen de jeugd, maar ook ouderen steeds vaker hun weg vinden naar social media. Vooral de groep 65- tot 75-jarigen is actief op Facebook, Twitter en WhatsApp. In de afgelopen vijf jaar steeg het aantal gepensioneerden dat social media gebruikt met maar liefst 40%. Waar komt deze stijging vandaan? In deze blog vertellen wij u meer over het social media gebruik van ouderen en de reden voor deze toename.
Meer smartphones
Een van de verklaringen voor de stijging van het social media gebruik is de aanschaf van een smartphone. Om contact te onderhouden met vrienden of op de hoogte te blijven van de kleinkinderen, is een smartphone heel handig. Daarnaast willen ouderen natuurlijk ook met de tijd meegaan. Er wordt door hen dan ook steeds vaker een smartphone of tablet gekocht. Iets meer dan de helft van de 65- tot 75-jarigen heeft een smartphone en 32% een tablet.
Online de krant lezen
Een andere reden voor de toename in het social media gebruik is de verschuiving van de papieren krant naar de online krant. Ook ouderen lezen steeds vaker het nieuws online. Daarnaast zoeken ze veel informatie op via het internet over bijvoorbeeld hun gezondheid. Het internet en social media is natuurlijk een eenvoudige manier om veel te lezen over bepaalde onderwerpen. Zo kan het gebruikt worden om de treintijden op te zoeken of te lezen over de ontwikkelingen in de buurt.
Middel tegen eenzaamheid
Tot slot is social media een geschikt netwerk om in contact te komen met andere mensen. Dit kan familie zijn maar ook leeftijdsgenoten met dezelfde interesses. Via social media breiden senioren hun netwerk uit en voelen zij zich minder eenzaam. Door een app als WhatsApp kunnen ze eenvoudiger contact onderhouden met hun (klein)kinderen en kennissen. Via Facebook of Twitter ontmoeten ze nieuwe mensen.
Maakt u ook wel eens gebruik van social media en zo ja, welke apps gebruikt u dan?