Voor veel ouderen klinkt emigreren als een aantrekkelijke optie. Veel zon, een rustig tempo, geen files en regen.. Er zijn echter een aantal zaken waar u op moet letten als u wilt emigreren. Zo kunnen er gevolgen zijn voor uw AOW en heeft u de juiste verzekeringen en een verblijfsvergunning nodig. In deze blog praten wij u bij over de gevolgen van emigreren voor uw pensioen.

 

Gevolgen voor de AOW

Wanneer u gaat emigreren, blijft u recht houden op het pensioen dat u heeft opgebouwd in Nederland. Het is meestal ook mogelijk om uw pensioen vrijwillig voort te zetten in het buitenland. Dit is afhankelijk van de pensioenuitvoerder. U kunt ook AOW in het buitenland krijgen, dit kan echter alleen als Nederland afspraken heeft met het land waarin u wilt wonen. Zijn die afspraken er niet, dan kan uw uitkering worden verlaagd of gestopt. Informeer hierover dus goed van tevoren.

 

Gevolgen voor de zorgverzekering

Wanneer u wat ouder wordt, wilt u verzekerd zijn van een goede zorgverzekering. Als u voor langer dan een jaar emigreert naar het buitenland, dient uw zorgverzekering in Nederland echter te worden stopgezet. Afhankelijk van of het land waar u gaat wonen binnen de EU valt, heeft u mogelijk wel recht op vergoeding van medische zorg.  

 

Regelen van een verblijfsvergunning

Wanneer u in een ander land gaat wonen, heeft u natuurlijk een verblijfsvergunning nodig. Deze kunt u aanvragen bij de ambassade van het land waar u wilt gaan wonen. De eisen voor de verblijfsvergunning zullen verschillen per land. Binnen de EU is het redelijk eenvoudig, daarbuiten kan het soms lastig zijn.

 

Belasting betalen

Tot slot moet u in veel gevallen nog belasting betalen in Nederland als u gaat emigreren. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer u inkomsten uit Nederland ontvangt zoals een pensioen of sociale uitkering. Ook wanneer u nog een huis bezit in Nederland, draagt u hierover nog gewoon belasting af.

 

Denkt u er wel eens over om te emigreren?