Je hebt jarenlang hard gewerkt, pensioen opgebouwd en kijkt uit naar een zorgeloze tijd waarin je meer kunt genieten. Maar dan komt de eerste uitkering van je pensioenfonds binnen en zie je dat er belasting wordt ingehouden. Hoe zit dat precies? Waarom betaal je nog loonheffing over je pensioen? En waar moet je op letten als je naast je pensioen ook (deels) blijft werken? Bij Actief65+ krijgen we hier regelmatig vragen over. Daarom zetten we de belangrijkste punten voor je op een rij.

Waarom betaal je belasting over je pensioen?

Je pensioen is in feite uitgesteld loon. Tijdens je werkende leven heb je pensioen opgebouwd, vaak samen met je werkgever. Dat bedrag wordt pas uitbetaald na je pensionering. Omdat je over dat deel nog geen belasting hebt betaald, houdt de Belastingdienst alsnog loonheffing in zodra het pensioen wordt uitgekeerd. Kort gezegd: je betaalt geen belasting tijdens het opbouwen, maar wel als je het ontvangt.

Wat is loonheffing?

Loonheffing is een verzamelnaam voor de belasting en premies die je betaalt over je inkomen. Bij pensioen gaat het meestal om:

  • Inkomstenbelasting: belasting over het bedrag dat je ontvangt;

  • Premies voor de volksverzekeringen: zoals AOW, WLZ (langdurige zorg) en ANW (nabestaanden).

De pensioenuitvoerder houdt deze bedragen automatisch in. Je hoeft hier zelf meestal niets voor te doen, tenzij je nog andere inkomsten hebt.

Meerdere inkomens? Let op je belastingtarief

Veel gepensioneerden ontvangen pensioen van meerdere fondsen, een AOW-uitkering en soms nog inkomen uit werk. Dat is natuurlijk fijn, maar het kan gevolgen hebben voor je belasting.

Iedere uitkerende instantie houdt rekening met het zogenaamde heffingsvrije bedrag, tenzij je zelf aangeeft dat ze dat niet moeten doen. Als meerdere instanties tegelijk met het heffingsvrije bedrag rekening houden, lijkt het alsof je minder belasting hoeft te betalen. Aan het einde van het jaar krijg je dan een naheffing van de Belastingdienst, omdat je per saldo te weinig belasting hebt betaald.

Tip: Geef bij één pensioenfonds of uitkerende instantie aan dat ze rekening mogen houden met het heffingsvrije bedrag, en bij de rest niet.

Blijven werken na je pensioen? Ook dan betaal je belasting

Veel senioren kiezen ervoor om na hun pensioen te blijven werken. Goed nieuws: ook dan heb je recht op ouderenkortingen en betaal je vaak minder belasting dan jongere werkenden. Toch betaal je wel loonheffing over je extra inkomen.

Let dus goed op het totaalplaatje van je inkomsten. Als je een flink bedrag bijverdient, kan het zijn dat je in een hoger belastingtarief terechtkomt.

Slim omgaan met je belastingzaken

Een paar handige tips:

  • Controleer jaarlijks je voorlopige aanslag of laat hem aanpassen via MijnBelastingdienst.

  • Vraag hulp bij het invullen van je belastingaangifte als je twijfelt.

  • Gebruik de belastingvoordelen voor ouderen, zoals de ouderenkorting.

  • Werk je via Actief65+? Dan kunnen wij je helpen met een overzichtelijk loonstrookje en heldere uitleg.

Pensioen en belasting: geen reden voor zorgen

Het lijkt misschien ingewikkeld, maar als je weet waar je op moet letten, is het goed te overzien. Zorg dat je je inkomsten goed op een rijtje hebt, en laat je eventueel adviseren. Zo voorkom je verrassingen en houd je grip op je geld.

Wil je blijven werken naast je pensioen en benieuwd wat dat voor je belasting betekent? Wij denken graag met je mee. Bekijk onze vacatures of neem contact met ons op via Actief65+.