Het is wellicht een vraag die u soms bezig houdt: ‘Wat gebeurt er met mijn vermogen wanneer ik deze op een dag niet meer zelf kan beheren?’ Een vraag die veel mensen zichzelf stellen wanneer ze wat ouder worden. Met een zorgvolmacht kunt u hier antwoord op geven en iemand in uw omgeving aanstellen om beslissingen voor u te nemen. In deze blog vertellen we u meer over de zorgvolmacht en de voordelen ervan.

 

Wat is de zorgvolmacht?

Door middel van een zorgvolmacht geeft u de bevoegdheid aan één of meerdere personen, bijvoorbeeld een familielid of vriend, om bepaalde beslissingen te nemen over uw bezittingen. Denk hierbij aan zaken als het verkopen van uw huis of het betalen van rekeningen. U kunt hierbij eventueel instructies geven die worden opgenomen in de volmacht en waar de bevoegden rekening mee dienen te houden.

 

Voordelen van een zorgvolmacht

Het belangrijkste voordeel van een zorgvolmacht is dat u de geruststelling heeft dat uw geldzaken niet geblokkeerd worden als u door ziekte of een ongeval juridisch onbekwaam wordt. Daarnaast is het een voordeel dat u de volmacht kunt verdelen over meerdere personen en dat u zelf kunt bepalen wat er precies in de volmacht komt te staan. U kunt deze zelf opmaken en laten ondertekenen door de betrokken personen.

 

Zorgvolmacht via de notaris

Een andere optie is om de zorgvolmacht op te laten maken door een notaris. De notaris kan u natuurlijk als geen ander adviseren over wat u moet opnemen in de zorgvolmacht. Wanneer u zaken zoals de verkoop van uw woning of het wijzigen van een schenking wilt opnemen in de volmacht, is het zelfs noodzakelijk om dit te registreren via de notaris. Ook zorgt de notaris voor de verplichte registratie in het centraal register van lastgevingsovereenkomsten. Zonder deze registratie is de volmacht niet geldig.

 

Heeft u al eens nagedacht over de zorgvolmacht?