Wanneer u wat ouder wordt, is het belangrijk om actief te blijven. Dit is niet alleen goed voor uw lichaam maar ook voor uw mentale gezondheid. Het is alleen niet altijd makkelijk om uzelf te motiveren om actief te zijn. Buiten is het koud of regenachtig, u heeft last van uw rug of weet niet zo goed wat u moet doen. Is dit herkenbaar? Lees dan snel verder want in deze blog geven wij u vijf tips over hoe u actiever kunt worden.

 

Samen met anderen

Wanneer u het lastig vindt om actief te zijn in het dagelijks leven is het belangrijk dat u hier motivatie voor vindt. Een manier om dit te doen is door contact te zoeken met anderen en samen actief te zijn. Dit maakt het niet alleen leuker maar ook een stuk makkelijker! Wanneer u met een vriend of vriendin afspreekt om te sporten of een dagje uit te gaan, is het namelijk minder verleidelijk om dit af te zeggen dan wanneer u alleen gaat. Ook is het natuurlijk gezellig om samen actief te zijn en zorgt het er ook voor dat u onder de mensen blijft.

 

Maak het uzelf makkelijk

Actief zijn hoeft helemaal niet te betekenen dat u elke week in de sportschool of op een sportveld moet staan. Wanneer u die behoefte niet voelt, is het dan ook prima om rustig te beginnen. Hoe minder weerstand de activiteit bij u oproept, hoe makkelijker het is om deze vol te houden. Begin daarom bijvoorbeeld met een wandeling door de buurt of pak een keer de fiets in plaats van de auto.

 

Na een tijdje kunt u misschien iets nieuws proberen. Ga met een vriend of vriendin mee naar een yoga-les of bezoek een zwembad om wat baantjes te trekken. Probeer nieuwe dingen uit zodat u kunt onderzoeken welke activiteiten wel of niet bij u passen. Wat u ook gaat doen: maak het uzelf makkelijk en houdt het leuk!

 

Doe activiteiten die u leuk vindt

Want wanneer u een activiteit niet leuk vindt, is de kans klein dat u het een lange poos uithoudt. Houdt u eigenlijk helemaal niet van sporten? Bewegen kan ook op andere manieren. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om actief bezig te zijn. Ga daarom eens goed bij uzelf na wat u leuk vindt om te doen en probeer daar een fysieke activiteit van te maken.

 

Houdt u van lezen? Wandel dan naar een fijn café en lees daar uw boek. Houdt u van lekker eten en koken? Pak dan de fiets naar een markt iets verderop en doe inkopen. Op die manier houdt u het leuk voor uzelf maar bent u toch in beweging. Probeer hier dus creatief in te zijn: zo blijft u gemotiveerd.

 

Beloon uzelf

Is het gelukt om actief te zijn? Beloon uzelf dan! Niet in de vorm van een cadeau maar sta er bewust bij stil en doe iets wat u fijn vindt om te doen. Neem bijvoorbeeld een warm bad, koop dure koffie voor uzelf of eet een lekker stuk chocola. Door uzelf af en toe te belonen, houdt u motivatie en is er ook iets om naar uit te kijken tijdens een activiteit.

 

Tips voor activiteiten

Tot slot willen wij u nog wat inspiratie geven wat betreft actief zijn. Zoals we eerder in deze blog al zeiden: actief zijn kan op heel veel manieren. Het woord activiteit zegt het al: daar kom je bij in actie!

 

  • Wandel met een doel (een kop koffie of naar de bibliotheek)
  • Schaats in de winter
  • Ga golfen in de zomer
  • Baantjes trekken in het zwembad
  • Dans op een verjaardag
  • Probeer een yoga- of pilates-les
  • Leen de hond van de buren
  • Zoek een fietsroute uit en ga deze af
  • Speel een potje jeu de boules
  • Meldt uzelf aan bij een wandelclub

 

Bent u actief in het dagelijks leven?