Wanneer u een dagje ouder wordt, kan uw geheugen u waarschijnlijk soms wel eens in de steek laten. Om te voorkomen dat dit steeds erger wordt, kunt u uw geheugen trainen. Het is wetenschappelijk bewezen dat dit helpt tegen vergeetachtigheid. Daarnaast houdt u uw geest jong en is het meestal ook heel leuk om uw geheugen te trainen. In deze blog vertellen we meer over hoe u dit precies kunt doen.

 

Zorgen voor ontspanning

In eerste instantie denkt u misschien dat u in actie moet komen om uw geheugen te trainen, maar niets is minder waar! Ontspanning is namelijk heel belangrijk voor het functioneren van het geheugen. Veel stress heeft een negatieve invloed op ons brein. Het kan hersencellen beschadigen en de hippocampus aantasten. Dit kan vervolgens weer leiden tot geheugenverlies. Probeer dus regelmatig te ontspannen en plan hiervoor een moment in. Volg bijvoorbeeld een keer een yogales of ga in bad met een goed boek.

 

In beweging blijven

Dagelijks bewegen zorgt ervoor dat uw geheugen scherp blijft. Het zorgt namelijk voor een verbetering van de neuroplasticiteit van ons brein. Met name beweging zoals aerobics zorgt voor een positief effect, vanwege de koppeling tussen kracht, coördinatie en flexibiliteit. Wanneer u elke dag een half uur tot een uur beweegt, zou dit al een positief effect moeten hebben op het geheugen.

 

Gezond eten

Naast beweging draagt ook gezonde voeding bij aan een goed geheugen. Bepaalde voedingsmiddelen zorgen voor een positief effect op uw concentratie, verwerking en geheugen. Dit zijn met name producten met onverzadigde vetten zoals walnoten en avocado. Ook zorgen kaneel, cacao en chocolade voor het beter onthouden en verwerken van informatie. Trek die chocoladereep dus maar uit de kast!

 

Voldoende slapen

Slaap is erg belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Een wetenschappelijke onderzoeker beweert dat elk uur minder slaap zorgt voor een IQ-punt minder. Om uw brein fit te houden en uw geheugen te trainen, is het van belang dat u voldoende slaapt. Het zorgt namelijk voor het evalueren van herinneringen en het verwerken van alle informatie. Krijgt u niet voldoende slaapt dan vindt deze verwerking niet goed plaats.

 

Iets nieuws leren

Door uw leven heen raakt u steeds meer gewend aan de dingen die u doet. Op oudere leeftijd heeft iemand vaak veel vaardigheden. U heeft immers lange tijd kunnen oefenen. Om uw hersenen echter te stimuleren is het goed om iets nieuws te leren. Ga bijvoorbeeld op muziekles of leer een nieuwe taal. Dit heeft een positief effect op uw geheugen en is ook nog eens heel leuk.

 

Regelmatig lezen

Door regelmatig een boek, krant of tijdschrift te lezen traint u automatisch uw geheugen. Het zorgt er namelijk voor dat de hersenen actief aan het werk worden gezet. Vindt u het lastig om hier tijd voor te vinden? Probeer de tijd die u besteedt aan televisie kijken te vervangen door te lezen of neem een boek mee in de trein.


Puzzelen

Puzzelen is een van de beste manieren om uw geheugen te trainen. Het is vooral goed voor het cognitieve brein. Met name bij schriftelijke puzzels worden uw hersenen gestimuleerd. Denk hierbij aan kruiswoordpuzzels, sudoku’s of woordzoekers. Ook legpuzzels zijn goed om te doen en werken ook nog eens ontspannend.

 

Apps om uw geheugen te trainen

Tot slot hebben we ook nog een aantal apps gevonden waarmee u uw geheugen kunt trainen. Deze kunt u downloaden op uw telefoon of tablet. De eerste app is NeuroNation, hierop kunt u dagelijks oefeningen doen die gericht zijn op het verbeteren van uw geheugen. De andere app is Lumosity, hierop vindt u met name puzzels die u kunt invullen.

 

Bent u wel eens bezig met het trainen van uw geheugen?