Ouderen hebben over het algemeen niet zoveel slaap nodig maar wél een goede kwaliteit van slaap. Soms is het echter lastig om in slaap te vallen of een goede ligpositie te vinden. Het duurt lang voordat u in slaapt valt en u kunt eindeloos piekeren en draaien. In deze blog vindt u daarom vier tips voor een betere nachtrust.

 

Zorg voor een goed bed

Dit klinkt misschien heel logisch maar veel mensen hebben een oud bed of matras. Deze spullen kunnen ook best prijzig zijn en worden daarom niet regelmatig vervangen. Zie het toch als een goede investering en schaf een geschikt bed, matras en beddengoed aan. U slaapt er immers elke avond! Een goed matras zorgt voor een gezonde slaaphouding en voorkomt rugpijn.

 

Zorg voor de juiste temperatuur

Waar u het elders in huis lekker warm kunt maken, is het in de slaapkamer beter om het koel te houden. Draai de verwarming dus niet helemaal open in deze ruimte van het huis. Dit scheelt ook weer in de kosten voor de energie! Rond de 18 graden Celsius is ideaal en bevordert de slaapkwaliteit. In de zomer is het verstandig om gebruik te maken van een ventilator of airconditioning.

 

Val niet in slaap met de tv

Valt u wel eens in slaap met de televisie of laptop nog aan? Het overkomt iedereen wel eens maar is niet zo verstandig. Doordat het scherm aanstaat is er visuele activiteit waardoor uw hersenen actief blijven. Om goed te slapen is een lage hersenactiviteit noodzakelijk. U kunt voor het slapen gaan bijvoorbeeld beter een boek lezen.

 

Vermijd slaapmiddelen

Als u niet kunt slapen kan de verleiding groot zijn om een slaappil te nemen. U valt dan lekker snel in slaap zonder kans op wakker liggen. Wees hier echter voorzichtig mee, deze slaappillen kunnen risico’s met zich meebrengen. Zo ligt verslaving op de loer, is er ’s nachts een grotere kans op ongelukken en kan het de slaapproblemen juist verergeren.

 

Wat is uw ultieme tip voor een goede nachtrust?