Onze gemiddelde leeftijdsverwachting wordt met het jaar hoger. We hebben steeds meer middelen om langer te kunnen leven. Echter krijgen we ook meer last van ouderdomsziekten. Om deze tegen te gaan of zo lang mogelijk uit te stellen, is het belangrijk om gezond te leven. Onderzoek toont aan dat u gemiddeld 14 jaar langer leeft wanneer u niet rookt, alcohol drinkt, dagelijks beweegt en gezond eet. Dat wil toch iedereen? In deze blog daarom zes tips om lichamelijk én geestelijk in vorm te blijven.

 

Wees bewust van uw eetgewoontes

Iedereen weet dat het belangrijk is om gezonde voeding tot ons te nemen. Toch worden we elke dag weer verleidt tot minder goede keuzes. Om echter in vorm te blijven op onze oude dag is gezonde voeding van groot belang. Ons lichaam heeft namelijk bepaalde voedingsstoffen nodig om dagelijkse activiteiten uit te kunnen voeren.  Probeer er daarom voor te zorgen dat u elke dag voldoende fruit en groenten eten. Dit kunt u aanvullen met volkoren granen, pitten, zaden en af en toe iets lekkers. Drink met name water en thee en houdt maat met koffie en alcohol.

 

Bescherm uzelf tegen Uv-straling

De meeste mensen beschermen zich alleen in de zomer tegen Uv-straling. Maar wist u dat dit eigenlijk ook nodig is in de herfst en winter? Het verstandigste is om u het gehele jaar door in te smeren met een crème met UVA-filter. Dit hoeft natuurlijk niet over uw hele lichaam maar op uw gezicht en hals. Kies in de zomer voor een crème met een hogere Uv-filter.

 

Beweeg elke dag 30 minuten

Mensen die elke dag actief zijn, leven langer. Bewegen heeft namelijk een beschermend effect zodra we ouder worden. Om de gezondheidseffecten van bewegen te bereiken, kunt u het beste drie tot vijf keer per week bewegen. Maar laat u niet ontmoedigen: ook twee keer per week is altijd beter dan helemaal niet! Met bewegen wordt overigens niet bedoeld dat u intensief moet sporten. Het gaat hierbij om matige inspanning zoals een flinke wandeling of fietstocht.

 

Zoek uw vrienden en kennissen op

Er wordt steeds meer wetenschappelijk bewijs gevonden voor het feit dat sociale contacten bijdragen aan zowel de lichamelijke als psychische gezondheid. Door in contact te staan met anderen kunnen we onze aandacht verleggen en verbinding maken. Dit zorgt voor een vermindering van stress en een groter gevoel van welbevinden. Zoek uw vrienden en kennissen dus regelmatig op en onderneem leuke activiteiten met elkaar.

 

Neem voldoende rust

Wilt u graag van alles ondernemen en vindt u het lastig om uw rust te pakken? Dan is het ook verstandig om dit aan te pakken. Voor zowel uw lichaam als geest is het namelijk heel belangrijk om voldoende te slapen en stress te reduceren. Probeer daarom elke dag ongeveer op het zelfde tijdstip naar bed te gaan en zo’n zeven tot acht uur te slapen. Wanneer we slapen en rusten kan ons lichaam namelijk cellen vernieuwen, giftige stoffen verwijderen en energie vernieuwen.

 

Zorg voor een positieve mindset

Tot slot is het hebben van een positieve mindset een grote bijdrage aan een gelukkig leven. Let op: hiermee bedoelen we niet dat u altijd blij moet zijn. Negativiteit hoort bij het leven. Een positieve houding zorgt er echter voor dat u de zin in het leven behoudt en kunt genieten van de kleine dingen. Voor elk probleem bestaat een oplossing en sombere periodes gaan altijd weer over. Benader zaken dus met humor en probeer een positieve mindset te creëren. Vindt u dit lastig? Vraag dan hulp aan uw omgeving. Dit kunnen familie en vrienden zijn maar ook een therapeut.

 

Wat doet u om lichamelijk en geestelijk in vorm te blijven?