Wanneer u een dagje ouder wordt is het belangrijk om bewust om te gaan met uw gezondheid. Gezond eten en voldoende bewegen zijn zaken die u direct zelf aan kunt pakken. Om u op weg te helpen en te inspireren voor een gezonde levensstijl, schrijven we in deze blog over verschillende sportieve activiteiten voor senioren. Zo kunnen wij u hopelijk motiveren om lekker te bewegen en fit uw oude dag door te gaan!

Beweeg door de dag heen

In principe is een half uurtje per dag bewegen al genoeg. Hiervoor hoeft u heus niet de sportschool in of deel te nemen aan een sportteam of vereniging. Probeer bijvoorbeeld wat vaker de (elektrische) fiets te pakken, de trap te nemen in plaats van de lift of te wandelen naar de supermarkt. Zet ’s ochtends de televisie aan voor Nederland in Beweging of volg een yoga-les via YouTube. Zo beweegt u ongemerkt zo een half uur door de dag heen.

Zoek mooie wandel- of fietsroutes

In Nederland vindt u talloze mooie wandel- en fietsroutes. Deze kunt u vinden in wandel- en fietsgidsen of op websites zoals Fiets123, Fietsweb of Wandelweb. Ook zijn er in elke stad vaak wandelroutes te vinden waarbij u ook nog iets leert over de geschiedenis. Zo combineert u bewegen met plezier en ontdekt u waarschijnlijk dingen van Nederland die u nog niet wist. Tip: vraag een vriend of vriendin om met u mee te wandelen, zo heeft u ook meteen wat gezelligheid.

Lichamelijke én mentale gezondheid

Vindt u het niet alleen belangrijk om lichamelijk te bewegen maar ook aandacht te besteden aan uw mentale gezondheid? Dan zijn activiteiten zoals yoga en tai chi misschien wel iets voor u! Hierbij combineert u lichamelijke inspanning met ontspanning voor de geest. Er zijn tegenwoordig door het hele land sportverenigingen te vinden die dit aanbieden. In het begin kan het even wennen zijn, maar van yoga en tai chi is wetenschappelijk bewezen dat ze een ontspannende werking hebben op zowel lichaam als geest.

Bezoek een beweegtuin

In de omgeving van sommige woonzorginstellingen, verpleeghuizen en buurtcentra vindt u tegenwoordig beweegtuinen. Het doel van deze tuinen is om senioren meer te laten bewegen in de buitenlucht. In de Beweegtuin vindt u beweegtoestellen en een omgeving die geschikt is om te bewegen. Onder begeleiding van een coach worden er ook lessen gegeven en worden ouderen gemotiveerd om wekelijks te bewegen. Ideaal!

Aansluiten bij een team of vereniging

In principe zijn alle sporten geschikt voor senioren, maar er zijn een paar net wat populairder. Dit zijn sporten zoals zwemmen, schaatsen, volleybal en (tafel)tennis. Maar ook golf, gymnastiek en dans zijn sporten die veel senioren beoefenen. In Nederland hebben de bridge- en wandelbond het grootste aandeel ouderen. Eén van de zes leden is hier 65 plus.

Sommige verenigingen bieden zelfs een specifiek aanbod aan voor senioren. Hierbinnen worden bijvoorbeeld toernooien onder senioren georganiseerd of ligt de focus op het versterken van spieren en botten. Er zijn dus ontzettend veel verenigingen en teams waar u zich bij aan kunt sluiten.

Toename in sportieve ouderen

Gelukkig hebben we de afgelopen jaren de sportdeelname van ouderen dan ook zien stijgen. Waar in 2001 zo’n 25% van de senioren wekelijks ging sporten, nam dit toe tot 45% in 2017. De sportdeelname van 55- tot 65-jarigen nam zelfs sterker toe dan bij 18- tot 55-jarigen. Dit komt waarschijnlijk door de toename in het aanbod maar ook door het besef wat sport kan doen voor de gezondheid. Ouderen komen steeds vaker in aanraking met sport en blijven ook langer actief. Een goede ontwikkeling als u het ons vraagt!

Doet u aan sport?