Tegenwoordig eten we gerechten van over de hele wereld, van een Indiase curry tot een gezonde mediterrane salade. Dit was vroeger wel anders! Er was minder geld en minder contact met andere culturen, waardoor we met name Hollandse gerechten aten. In deze blog gaan we even terug in de tijd en bespreken we vijf nostalgische gerechten van vroeger. Bent u 65 plus? Dan herkent u ze ongetwijfeld!

 

Hete bliksem

Dit Oudhollandse gerecht dankt zijn naam aan het feit dat de maaltijd voor langere tijd warm blijft. De stamppot van aardappels, appels en ui was vroeger een echte klassieker. Traditioneel gegeten met bloedworst maakt het een stevige maaltijd.

 

Piepers

Aardappelen eten we natuurlijk nog steeds regelmatig maar het is toch net anders dan de piepers van vroeger. Zij danken hun naam aan het piepende geluid wat ze maken tijdens het bakken. Piepers aten we vroeger vaak gekookt en met een scheutje jus.

 

Zoervleis

Dit traditioneel Limburgse gerecht werd oorspronkelijk gemaakt van paardenvlees en dankt zijn naam aan het marineren van het vlees in zuur. Door de toevoeging van stroop en peperkoek is de smaak echter zoetig. Vroeger aten we zoervleis vaak met aardappelpuree of friet.

 

Balkenbrij

Met name in de provincies Gelderland en Limburg waren ze dol op dit gerecht. Balkenbrij wordt gemaakt van het slachtafval van het varken, aangevuld met lever, spek, meel, vocht en kruiden. Alles wordt gekookt tot een brij, die in een vorm gaat. Zo ontstaat er een soort brood waarvan u plakken kunt snijden.

 

Griesmeelpudding

Tot slot een toetje wat vroeger vaak werd gegeten: griesmeelpudding. Traditioneel geserveerd met bessensap. Het maken van griesmeelpudding is eigenlijk heel eenvoudig. U brengt griesmeel, melk en suiker aan de kook en laat het opstijven in de koelkast. Smullen maar!

 

Geniet u nog wel eens van een gerecht van vroeger?