We hebben het in onze blogs als vaker gehad over eenzaamheid. Helaas komt dit nog vaak voor bij ouderen. De wereld raast door terwijl er een groot aantal mensen een eenzaam gevoel hebben. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor zowel lichaam als geest. Om het niet zover te laten komen, hebben wij daarom vier tips tegen eenzaamheid op een rij gezet.

 

Word bewust van negatieve gedachten

Denkt u vaak ‘dat lukt me vast niet’ of ‘dat ging de vorige keer ook mis dus ik doe het niet’? Probeer hier dan bewust van te worden en op te merken dat u deze gedachten heeft. Het wordt dan eenvoudiger om ze om te zetten naar positieve gedachten. Vindt u dit lastig? Een huisarts of therapeut kan u hierbij helpen.

 

Kies activiteiten die u leuk vindt

Kosten verjaardagsfeestjes u heel veel energie of houdt u niet zo van spelletjes? Bedenk dan activiteiten die u wél leuk vindt en nodig daar iemand voor uit. Denk aan een lange boswandeling, een middag naar de bioscoop of het bezoeken van een nieuwe stad. Hierdoor kunt u helemaal uzelf zijn en hoeft u zich niet teveel aan te passen.

 

Zet kleine stapjes

De stap om mensen uit te nodigen of het huis uit te gaan, kan best groot zijn wanneer u zich al een tijdje eenzaam voelt. Probeer daarom elke dag een kleine stap vooruit te doen. Bel bijvoorbeeld de ene dag iemand op, maak de volgende dag een praatje met de buren en nodig daarna iemand uit voor de koffie.

 

U bent niet de enige

Bedenk dat u niet de enige bent die zich soms eenzaam voelt. Er is niets om u voor te schamen. Het is dan ook prima om u kwetsbaar op te stellen en om hulp te vragen. Het delen helpt vaak al een beetje om het eenzame gevoel te verminderen.