Naar schatting zijn er in Nederland zo’n 2,6 miljoen 65-plussers. Maar liefst 1 miljoen hiervan heeft wel eens last van eenzaamheid. Eenzaamheid is een onprettig gevoel van leegte. U mist betekenisvolle relaties en voelt u overbodig in de samenleving. Het lastige aan eenzaamheid is dat het van de buitenkant niet zichtbaar is. In deze blog geven we aandacht aan eenzaamheid en vertellen we hoe dit eventueel tegen kan worden gegaan.

Soorten eenzaamheid

Er worden over het algemeen twee soorten eenzaamheid onderscheiden. De sociale eenzaamheid en de emotionele eenzaamheid. Bij sociale eenzaamheid is er sprake van een gebrek aan sociale relaties. U heeft dan het gevoel dat u weinig vrienden heeft. Emotionele eenzaamheid ontstaat wanneer u het gevoel heeft dat u geen betekenisvolle band hebt met de mensen in uw omgeving. Deze laatste vorm van eenzaamheid komt het meest voor bij 65-plussers.

Oorzaken eenzaamheid

De oorzaak van eenzaamheid is voor iedereen anders. Meestal is er sprake van meerdere oorzaken en kunnen bepaalde gebeurtenissen een trigger zijn. Zo ontstaat eenzaamheid soms bij het verlies van de partner of het overlijden van een goede vriend. Hoe ouder u wordt, hoe groter de kans is dat mensen om u heen wegvallen. Ook is het mogelijk dat u lichamelijk minder mobiel wordt, waardoor sommige sociale activiteiten niet meer mogelijk zijn.

Tips tegen eenzaamheid

Om de eenzaamheid tegen te gaan zijn er een aantal dingen die u kunt doen. Zo is het altijd goed om hulp te vragen, hoe moeilijk dit ook is. Wees daarnaast actief in het contact leggen met andere mensen. Biedt uw buren hulp aan, ga vrijwilligerswerk doen of meldt u aan voor een club waar ze bijvoorbeeld elke week tennissen of klaverjassen. Bedenk dat u niet de enige bent die last heeft van eenzaamheid en maak het bespreekbaar bij de mensen die u af en toe ziet.

Voelt u zich wel eens eenzaam?