Hoera! U mag eindelijk met pensioen. Of kijkt u er eigenlijk niet zo naar uit? Dit verschilt natuurlijk per persoon maar de meeste mensen vinden het toch wel prettig om na al die jaren werken wat meer vrije tijd te hebben. Toch kan het ook best wennen zijn om niet meer te hoeven werken. Om u hier goed op voor te bereiden hebben wij daarom een aantal valkuilen onder elkaar gezet, waar u op kunt letten tijdens uw pensioen.

Op alles ‘ja’ zeggen

Zodra u met pensioen bent en meer vrije tijd hebt, is het natuurlijk verleidelijk om op allerlei verzoeken meteen ‘ja’ te zeggen. Vrijwilligerswerk doen? Ja! Op de kleinkinderen passen? Is goed! Plaatsnemen in het bestuur van de volleybalvereniging? Leuk! Het gevaar is echter dat u teveel vork op u steel neemt en dingen aanneemt die misschien helemaal niet bij u passen. Denk daarom eerst goed na of u het echt wilt en in uw agenda past voordat u ‘ja’ zegt.

Uw ongenoegen niet uiten

Onderschat met pensioen gaan niet. Het is heel goed mogelijk dat u het in het begin lastig vindt om veel tijd te hebben. Het kan even duren voordat u hier een goede invulling voor heeft gevonden. Schaam u hier dan ook niet voor en spreek uw ongenoegen uit. Uw omgeving zal het ongetwijfeld begrijpen en het is helemaal niet erg om af en toe te klagen dat u uw werk mist. 

Uw levensstijl niet aanpassen

Zodra u met pensioen gaat, betekent dit ook dat uw maandelijkse inkomsten zullen veranderen. Er bestaat een kans dat deze minder worden dan tijdens uw werkende leven. Uw uitgaven daarentegen gaan waarschijnlijk omhoog. U heeft immers meer vrije tijd en gaat meer leuke dingen doen. Het is daarom verstandig om hier van tevoren rekening mee te houden en uw levensstijl hierop eventueel aan te passen.