Wordt u binnenkort 65 en bent u uw hele leven ervan uitgegaan dat u op uw 65e met pensioen zou gaan? Dan kan de verhoging van de AOW-leeftijd een teleurstelling voor u zijn. Afhankelijk van uw geboortejaar moet u nog een aantal jaren wachten op uw pensioen. Dit wordt ook wel het AOW-gat genoemd. Hoe jonger u bent, hoe groter het AOW-gat zal zijn. In deze blog vertellen wij meer over hoe u dit AOW-gat kunt opvullen.

 

Eerder met pensioen

In sommige gevallen is het toch mogelijk om op uw 65e met pensioen te gaan. Om te kijken of dit mogelijk is, kunt u op de website www.mijnpensioenoverzicht.nl nagaan wat de hoogte van uw pensioen is vanaf uw persoonlijke pensioenleeftijd. Wanneer u eerder dan de wettige pensioenleeftijd met pensioen wilt, zal uw opgebouwd pensioen worden verdeeld over een langere periode. U zult dan dus iets minder ontvangen per maand, maar u kunt wel eerder stoppen met werken. Of dit mogelijk is, hangt af van uw persoonlijke situatie.

 

Deeltijdpensioen

Een andere optie is om met deeltijdpensioen te gaan. Dit houdt in dat u een aantal dagen minder gaat werken en alvast een paar dagen met pensioen gaat. De werkdruk wordt verlicht, maar u blijft nog wel pensioen opbouwen totdat u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Een deeltijdpensioen is echter niet altijd mogelijk, ga dit na bij uw eigen pensioenfonds.

 

Een overbruggingsregeling

Tot slot is er ook nog een optie voor ouderen die hun pensioen niet kunnen of willen vervroegen en niet kunnen rondkomen van hun huidige inkomen. Er bestaat een overbruggingsregeling die uw inkomen tijdelijk kan aanvullen. Of u hiervoor in aanmerking komt, hangt af van uw persoonlijke situatie. Er wordt hierbij gekeken naar het inkomen een half jaar voorafgaand aan de datum dat u 65 wordt.

 

Heeft u de pensioengerechtigde leeftijd al bereikt?