Om uw geest zo lang mogelijk gezond te houden en ouderdomskwalen te voorkomen, is het belangrijk om actief te blijven. Niet per se in de vorm van lichamelijke beweging, maar in de hersenen. Door uw brein te blijven activeren, kunt u jong van geest blijven. In deze blog vertellen we er meer over en geven wij u een aantal tips.

 

Een gezonde geest

We weten veel over onze hersenen. Het heeft twee hersenhelften, een bewust- en onderbewustzijn en we weten waar specifieke lichaamsprocessen in de hersenen plaatsvinden. Toch weten we ook veel zaken niet en is het daarom belangrijk om uw geest bewust te trainen. Om een gezond brein te houden, hoeft u in principe geen gekke dingen te doen. Onderstaand vindt u vijf tips die u kunt toepassen in uw dagelijkse routine.

 

(Denk)spelletjes

Houdt u van spelletjes? Dan hebben wij goed nieuws! Spelletjes spelen is namelijk heel goed voor uw geest. Uit onderzoek blijkt dat het spelen van een spel geestelijke aftakeling tegengaat. Met name functies zoals het geheugen en de concentratie blijven hiermee in tact.

 

Het soort spel maakt in principe niet zoveel uit, hoewel denkspelletjes het meeste effect hebben. Denk hierbij aan kruiswoordpuzzels of geheugenspellen. Maar ook bordspellen waarbij uw snelheid of strategie wordt getest, dragen bij aan een gezond brein. Nodig uw vrienden of (klein)kinderen uit voor een gezellige spelletjesmiddag en u slaat twee vliegen in één klap.

 

Gezonde voeding

Gezond eten is voor veel functies in het lichaam belangrijk, zo ook voor de hersenen. Met name producten met omega-3 vetzuren hebben een positieve invloed op het functioneren van het brein. Daarnaast is het ook belangrijk dat u genoeg glucose binnenkrijgt. Deze stof zorgt namelijk voor energie en de hersenen gebruiken flink wat energie op een dag.

 

Producten die goed zijn voor uw brein:
Omega-3 vetzuren

  • Noten
  • Avocado
  • Plantaardige olie zoals olijfolie of lijnzaadolie
  • Groene bladgroente
  • Schaal- en schelpdieren
  • Vette vis zoals zalm of makreel

Glucose

  • Brood
  • Havermout
  • Aardappelen
  • (Volkoren) pasta

 

Iets nieuws leren

Wanneer u met pensioen bent, heeft u waarschijnlijk meer vrije tijd dan wanneer u nog een baan had. Een ideaal moment om iets nieuws te leren! Heeft u altijd al Spaans willen leren praten? Of staat de piano al jaren te verstoffen op de zolder? Besteedt vanaf nu elke week een paar uurtjes aan uw nieuwe project. Dit heeft namelijk een positief effect op uw hersenen.

 

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die op latere leeftijd nog bleven leren, een grotere cognitieve reserve hebben. Dit betekent dat zij een buffer hebben tegen ouderdomskwalen. De cognitieve functies blijven langer behouden en u kunt langer genieten van uw oude dag.

 

Sociaal contact

Sociaal contact is een belangrijke component wanneer het gaat om een gezonde geest. Eenzaamheid zorgt dan ook voor een snellere achteruitgang. Uit onderzoek blijkt dat ouderen met een grote sociale kring ouder worden dan ouderen die dit niet hebben. De verklaring hiervoor is dat mensen met veel vriendschappen minder stress ervaren en hun zorgen kunnen delen. Ook zorgen ze beter voor zichzelf omdat ze hun vrienden willen laten zien dat het goed met hen gaat.

Let op de regels van het RIVM tijdens de coronacrisis.

Lichaamsbeweging

Tot slot moeten we lichaamsbeweging toch nog in deze blog verwerken. Het lichaam inspannen zorgt namelijk voor nieuwe hersenencellen. Daarnaast komen er tijdens het bewegen stoffen vrij zoals dopamine en serotonine. Deze stoffen zorgen ervoor dat u zich prettig voelt en goed in u vel zit. Het is daarom verstandig om regelmatig te bewegen en zo uw geest gezond te houden!

 

Wat doet u zoal om uw geest gezond te houden?