Een van de zaken waar u over na moet denken als u ouder wordt is uw nalatenschap, ook wel erfenis genoemd. Over uw erfenis betaalt u een flinke hoeveelheid belasting, de erfbelasting. Om het slim aan te pakken hebben wij een blog geschreven over hoe u zo min mogelijk erfbelasting kunt betalen. Benieuwd? Lees dan verder!

 

Erfbelasting tarieven

De erfbelasting voor het schenken aan een partner of kind bedraagt tot het bedrag van €124.727 tien procent, daarboven is het twintig procent. Echter kan er jaarlijks een belastingvrije schenking worden gedaan. Wanneer er sprake is van een erfenis is het daarom verstandig om deze niet in één keer te schenken maar te verspreiden over meerdere jaren.

 

Men kan een partner eenmaal €650.913 belastingvrij schenken, voor een kind is dit bedrag €20.616. Vervolgens kan er jaarlijks ruim €5000 belastingvrij aan toe worden gevoegd. Een andere optie is om schenken op papier te laten opnemen in uw testament. Over het geschonken bedrag betaalt u zes procent rente aan de ontvanger van de schenking. Deze is echter belastingvrij waardoor het bedrag waar later erfbelasting over moet worden betaald kleiner wordt.

 

Verspreiden nalatenschap

Het is dus verstandig om een erfenis zoveel mogelijk te verspreiden over de jaren en eventueel te schenken op papier. Hiervoor is het wel raadzaam om er al vroeg over na te denken. Zo kunnen vervelende situaties worden voorkomen. Het kan daarnaast fijn zijn om bijvoorbeeld uw kind financieel te kunnen helpen nu u er nog bent.

 

Aan goede doelen schenken

Heeft u geen partner of kinderen? Dan is het een optie om uw erfenis belastingvrij aan goede doelen te schenken. De enige voorwaarde hiervoor is dat het goede doel voldoet aan bepaalde voorwaarden. Het moet een ANBI (algemeen nut beogende instelling), SBBI (sociaal belang behartigende instelling) of vereniging zijn.

 

Heeft u al aan uw erfenis gedacht?