Wanneer u de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt en niet meer elke dag de deur uit hoeft om te werken, kan het leven soms best wel eenzaam zijn. Met name wanneer u alleenstaand bent of geen kinderen hebt, is sociaal contact niet vanzelfsprekend. In Nederland zijn er zo’n 4 miljoen senioren, hiervan voelt 1 miljoen zich eenzaam. Een schrikbarend groot aantal. In deze blog geven wij daarom een aantal tips waarmee u de eenzaamheid tegen kunt gaan.

 

Zoek het contact met anderen op

De eerste stap om eenzaamheid te verminderen, is om weer in contact te komen met andere mensen. Door sociaal actief te zijn, voelen mensen zich minder eenzaam. Zet uzelf dus in om nieuwe mensen te ontmoeten. Dit kan door bij een hobbyclub te gaan maar ook door actief contact op te nemen met kennissen door ze bijvoorbeeld te bellen.

 

Probeer er over te praten

Het is misschien niet makkelijk om erover te praten maar dit is wel goed om te doen. Het kan namelijk erg opluchten om over uw gevoelens te praten. Door uw eenzaamheid aan een ander kenbaar te maken, kunt u misschien samen tot een oplossing komen of een stap vooruit doen.

 

Zoek contact via social media

Tegenwoordig vindt veel contact plaats via social media. Sommige ouderen hebben geen zin om zich te verdiepen in computers en telefoons maar mocht u hier wel interesse in hebben, dan kunt u op social media eenvoudig in contact komen met anderen. Zo kunt u makkelijk (video)bellen of berichten sturen naar (klein)kinderen en kunt u in contact komen met mensen met gemeenschappelijke interesses.

 

Neem een huisdier

Afhankelijk van uw gezondheid kunt u overwegen om een huisdier te nemen. Een hond of kat is altijd blij om u te zien en kan de stilte in huis verdrijven. Een huisdier is fijn gezelschap en heeft aandacht nodig. Daarnaast kan een hond bijvoorbeeld ook structuur aan uw dag geven omdat deze moet worden uitgelaten. Zo komt u vaker buiten en in contact met anderen.