U zult het misschien wel herkennen: mensen die u waarschuwen voor ‘het zwarte gat’ wanneer u bijna met pensioen gaat of bent gegaan. Met het zwarte gat wordt de leegte bedoelt die ontstaat wanneer het dagelijkse werkritme verdwijnt. Waar dit in het begin wel even fijn kan zijn en als vakantie voelt, bestaat de kans dat u na een tijdje behoefte krijgt aan een zinvolle invulling van uw dag. In deze blog vertellen wij daarom hoe u een zwart gat voorkomt zodra u met pensioen gaat.

Beschouw uw pensioen als een nieuwe start

Hoewel het misschien voelt alsof u leven een beetje ten einde loopt, hoeft dat natuurlijk helemaal niet het geval te zijn. Feitelijk start er een nieuwe levensfase. Om niet in een zwart gat te vallen is het dan ook belangrijk dat u het pensioen ziet als een nieuwe start. Het pensioen biedt nieuwe kansen en geeft u de mogelijkheid om een lang gekoesterde droom waar te maken.

Zorg voor een invulling

Van tevoren kunt u uiteraard goed nadenken over hoe u uw pensioen wilt invullen, waardoor een zwart gat voorkomen kan worden. Denk alvast na over hobby’s die u mogelijk op wilt pakken, kijk eens naar vrijwilligerswerk of wellicht een parttime baan. Ook kunt u mogelijk een dag oppassen op uw kleinkinderen of een lange reis maken met een vriend of partner.

Vraag om hulp

U bent niet de enige die zich afvraagt hoe hij of zij zijn tijd in moet vullen. Het is daarom helemaal niet erg om hulp te vragen. Informeer bij andere gepensioneerden hoe zij het hebben aangepakt en hoe hun pensioen bevalt. Dit levert waarschijnlijk waardevolle informatie op. Ook kunt u naar informatieavonden gaan of online zoeken naar ervaringen.

Bent u bang voor een zwart gat zodra u met pensioen gaat?