Berichten over de stijgende AOW-leeftijd waren de laatste tijd veel in het nieuws. Hierdoor houden wij ons er allemaal veel mee bezig en vragen steeds meer senioren zich af hoe het eigenlijk precies zit met hun AOW. Er gaan echter ook veel verhalen rond die niet waar zijn. In deze blog delen wij daarom vier misverstanden over de AOW, zodat u dit zelf niet meer hoeft uit te zoeken.
Iedereen krijgt evenveel AOW
Dit is niet het geval, iedereen krijgt AOW maar de hoeveelheid kan verschillen. Zo krijgen senioren die een periode in het buitenland hebben gewoond minder AOW. Namelijk twee procent minder per jaar dat er in het buitenland is gewoond.
AOW is hetzelfde als pensioen
Nee, dit zijn twee verschillende zaken. De AOW wordt opgebracht door de werkenden en uitgekeerd aan AOW-gerechtigden. Een pensioen wordt opgebouwd wanneer u werkt. U draagt dan elke maand een beetje salaris af wat vervolgens wordt belegd in pensioenfondsen. Hierdoor wordt het meer waard en kunt u een spaarpotje opbouwen voor uw oude dag.
Ik ontvang straks minder pensioen dan ik aan premie heb betaald
Dit is gelukkig niet waar. De premie die wordt ingelegd, wordt door pensioenfondsen vrijwel altijd zo belegd dat er rendement op ontstaat. Daarnaast wordt voor een groot deel van de mensen met een pensioenregeling, de premie gelijkgesteld aan de uitkering door de werkgever.
Ouderen die AOW krijgen, hebben minder uitgaven
Wanneer u AOW krijgt, hoeft u minder inkomstenbelasting te betalen. Ook bent u waarschijnlijk niet meer financieel verantwoordelijk voor de kinderen. Hierdoor lijkt het alsof u minder uitgeeft. Verkijk u hier echter niet op! Na pensionering gaan de uitgaven vaak omhoog doordat u leuke dingen gaat doen maar ook aan kosten voor de zorg, vervoer of huishoudelijke hulp. Vaak stijgen de uitgaven na pensionering. Houdt hier dus rekening mee.
Mocht u nog vragen hebben over uw AOW, stel ze dan gerust!