Wanneer u met pensioen gaat, veranderen er natuurlijk een aantal dingen in uw leven. U hoeft niet meer elke dag vroeg op om naar u werk te gaan, wat zorgt voor een ander ritme. Deze verandering kan best even wennen zijn. Een goede voorbereiding van het pensioen kan u daarbij helpen. In deze blog geven wij u daarom een aantal tips die u kunt gebruiken om u voor te bereiden op uw pensioen.

Bouw uw werkuren af

Door niet van de een op de andere dag te stoppen met werken, maar een aantal jaren van tevoren af te bouwen, kunt u alvast wennen aan de tijd die vrijkomt. Ook kunt u enkele taken op uw werk alvast overdragen. Dit kan helpen om de stap naar het volledige pensioen kleiner te maken. Het geeft u ook de kans om bepaalde hobby’s op te pakken of uw sociale netwerk te vergroten.

Iets om naar uit te kijken

Door iets te plannen waar u naar uit kunt kijken, zal het stoppen met werken minder groot of vervelend lijken. Heeft u al jaren een droom maar geen tijd om deze uit te laten komen? Dan is dit het moment! In de tijd voorafgaand aan uw pensioen kunt u deze droom alvast plannen. Dit kan bijvoorbeeld een verre reis zijn maar ook een cursus of deelname aan een vereniging.

Plan het pensioen in het voorjaar of de zomer

Heeft u invloed op de datum waarop u uit dienst treedt? Denk er dan eens aan om dit te plannen in het voorjaar of de zomer. Dit helpt senioren vaak om de overgang wat soepeler te maken. In die tijd van het jaar heeft u toch sneller een vakantiegevoel en kunt u in uw vrije tijd lekker naar buiten. In de winter kan het lastiger zijn om uw draai te vinden en zult u meer tijd binnen doorbrengen.

Heeft u nog een goede tip om u voor te bereiden op uw pensioen?