Social media is populair onder senioren. Met name Facebook, Twitter en WhatsApp worden veelvuldig gebruikt. Het lijkt een veelbelovend middel om de eenzaamheid onder ouderen te verminderen. Door het gebruik van buurt-WhatsApp en wijkgroepen op Facebook is het eenvoudiger om contacten te onderhouden. Een vooruitgang zou ik zeggen! Maar is dat wel zo?

Stijging social media gebruik

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat ouderen met name gebruik maken van social media op hun mobiele telefoon of tablet. Zo’n 65 procent van de groep is tegenwoordig online actief, dit was nog maar 25 procent in 2012. Een flinke toename. Ze gebruiken social media met name om contact te zoeken en te onderhouden met hun omgeving. Een uitkomst wanneer u minder goed ter been bent en niet zo makkelijk meer het huis verlaat.

 

Nadelen social media

Er zitten echter ook wat nadelen aan de stijging van het social media gebruik. Doordat ouderen meer tijd doorbrengen op het internet, hebben ze minder ontmoetingen in real life. Hierdoor kan het gevoel ontstaan dat ze geen betekenisvolle relaties hebben. Hierdoor neemt de emotionele eenzaamheid toe. Ook ziet u op social media met name de leuke momenten van anderen voorbij komen, dit kan een gevoel van buitensluiting en eenzaamheid oproepen.

 

Twee kanten

Het social media gebruik onder ouderen heeft dus twee kanten. Aan de ene kant is het zeker een hulpmiddel wat eenzaamheid kan tegengaan. Het is een makkelijke manier om contact te maken met anderen. Aan de andere kant zal het de eenzaamheid niet opheffen en kan het in sommige gevallen zelfs worden verergerd. Het advies is dan ook om bewust om te gaan met social media en ook voldoende tijd te besteden aan ontmoetingen in real life.

 

Zit u wel eens op social media? En zo ja, op welke kanalen?