Videobellen of WhatsAppen met de (klein)kinderen, foto’s delen op Facebook of vlogs bekijken op YouTube, ook ouderen spenderen de nodige uurtjes op het internet. Het aantal senioren wat gebruik maakt van het internet en social media groeit nog steeds. In deze blog vertellen wij u meer over deze toename en hebben we het over online video’s die bekeken én gemaakt worden door ouderen.

 

Social media voor ouderen

De aandacht voor social media onder ouderen stijgt al een aantal jaren. Volgens het CBS zat in 2014 één op de vier ouderen op social media en is dat inmiddels gestegen tot 40%. Steeds meer senioren kopen een smartphone of laptop om hun leven met anderen te delen of om contact te houden met vrienden en familie. Ze maken gebruik van platformen zoals WhatsApp, Facebook en Instagram.

 

Senioren vlogs

Onder jongeren is het platform YouTube de laatste jaren steeds populairder geworden. De jeugd publiceert zogeheten vlogs, waarin ze de kijker meenemen in hun dagelijkse leven. De video’s worden door veel mensen bekeken en die aantallen doen niet onder voor de kijkcijfers van een tv-programma. Maar niet alleen jongeren, ook steeds meer ouderen kijken video’s op YouTube. Er zijn dan ook vlogs van senioren te vinden op het platform.

 

YouTube video’s

Zo publiceren Nienke (59) en Brenda (58) Oldenburger video’s onder de naam Doetje en Riekeltje over interessante onderwerpen voor ouderen en vlogt Peter Mader (65) over zijn dagelijkse leven als gepensioneerde. Ook vindt u op het platform video’s met een antwoord op vragen zoals: ‘Hoe werkt een iPad?’ of ‘Hoe gaat u om met dementie?’. Het is dus niet alleen leuk om te kijken maar soms ook nog eens leerzaam! De video’s zijn gratis te bekijken via YouTube, u heeft hier geen account voor nodig.

 

Zit u vaak op social media?