Werkgevers van 65-plussers aan het woord

Flexibele, ervaren krachten

Veel bedrijven zitten met werkzaamheden waarvoor ze liever geen vaste kracht inhuren. Voor dat soort werk (parttime, onregelmatig of oproepbasis) zijn 65-plussers een uitkomst. En ze zijn niet alleen flexibel, maar ook betrouwbaar, serieus en vakkundig.

Dit vinden werkgevers van Actief65+

Willy Stap - chauffeur

Evert- Jan Leij, Zummit Fitness

“Meer levenservaring én heel toegankelijk”

Zummitt is een fitness-formule met vier vestigingen in Nederland, met voordelige tarieven en ruime openingstijden. Bij Zummitt werken uiteraard personal trainers, maar ook gastheren en -vrouwen: zij zorgen dat de zaak altijd bemand is, dat er koffie is, houden de fitnessruimtes schoon en leiden bijvoorbeeld ook nieuwe gasten rond.

“Kortom, zij zijn het gezicht van de zaak,” zegt Evert-Jan Leij, mede-eigenaar van Zummitt. Voor de vestiging in Almere werkt hij daarvoor uitsluitend met ‘plussers’ die hij inhuurt via Actief65plus, en ook op de vestiging in Veldhoven werken senioren. Leij: “Daarmee ben ik al in 2005 begonnen. Tussendoor heb ik allerlei leeftijden in dienst gehad, maar nu ben ik nu weer terug op het oorspronkelijke idee: senioren als gastheren en -vrouwen. Zij hebben veel levenservaring en een goede werkethiek: ze komen op tijd en houden van aanpakken. En wat voor een onze zaak heel belangrijk is: ouderen zijn heel toegankelijk voor mensen van alle leeftijden. Bij fitness is het natuurlijk de bedoeling dat je er regelmatig komt. Je wilt dat gasten een persoonlijke band met je zaak opbouwen. En zeker voor een jonge vrouw gaat dat gemakkelijker met een senior dan met een man van veertig: iemand in een andere levensfase is nou eenmaal wat minder intimiderend.”

Via Actief65plus vindt Zummitt zonder veel problemen geschikt personeel. Evert-Jan Leij: “Of het echt klikt leer je niet uit een sollicitatiegesprek, maar in de praktijk. Het voordeel van dit werk is dat iedereen het in principe kan. Natuurlijk is de een betere gastheer of vrouw dan de ander, maar niemand is onvervangbaar.”

Leij laat de ‘plussers’ altijd maar twee diensten per week draaien. “Dat is goed te overzien, ook als je eens een wat mindere week hebt. Daarbij wil je als gepensioneerde ook je eigen leven leiden. Verder hebben we een heel platte organisatie, zonder teamleiders of coördinatoren. Een team van vijf mensen werkt heel organisch: mensen pakken gewoon de taak op waarin ze goed zijn. De een is
technisch – in Almere heb ik iemand die uit zichzelf nieuwe sloten op de deur monteerde – de ander kan goed schoonmaken. Maar als je één van de vijf de baas maakt, gaan ze allemaal op orders zitten te wachten: dan gebeurt er veel minder. Onze teams maken zelfs in overleg hun eigen rooster, daar heb je geen coördinator voor nodig.”

uitzendbureau-interview

Annemieke Brink – Hoofd administratie bij Betuwezorg

Peter Kal (72) brengt rust, ervaring en flexibiliteit en is een waardevol lid van ons team.

interview-fernandes

Karin Harmsen, beheerder van Bij Hanz

“Senioren hebben een leven lang ervaring”

In het centrum van Zwolle staan drie wat oudere gebouwen die onderdak bieden aan een bonte mix van bedrijven, studenten en dienstverleners. Voor een van die panden, Bij Hanz, was beheerder Karin Harmsen op zoek naar een breed inzetbare klusjesman. “Iemand om een lampje op te hangen en de scharnieren van een deur te repareren, maar zo nodig ook even de catering weg te brengen”, zegt ze.

“Voor die reparatieklussen is een oproepkracht veel voordeliger dan een extern bedrijf: als je die voor een slot op de deur vraagt, betaal je 65 euro voorrijkosten en dan heb je nog niks. We schakelden Actief65plus in, omdat we bewust een goede balans tussen jong en oud wilden krijgen.Het is fijn om iemand met levenservaring hier in huis te hebben. Er zitten in het pand een hoop leerlingen van het Windesheim College, en je ziet dat een ouder persoon ook respect krijgt. Dus we zochten iemand van boven de zestig, maar wel jong van geest. Verder vind ik het prettig dat een 65-plusser heeft geen ‘must’ heeft om bijvoorbeeld zijn hypotheek af te lossen. Natuurlijk werkt zo iemand óók voor het geld, maar het is geen ramp als hij eens wat minder uren werkt dan verwacht. Een senior zegt dan: mooi, nu naar huis.”

De selectie ging heel soepel, zegt Karin Harmsen: “Actief65plus stelde een aantal kandidaten voor, en gaf bij een van hen aan dat hij waarschijnlijk hij goed binnen het bedrijf zou passen. En dat klopt: die persoon werkt hier nu, en dat gaat heel goed. Ik houd een lijst bij met klussen die moeten worden gedaan en als ik genoeg heb voor een dag werken, bel ik onze klusjesman. Voorlopig red ik het met één persoon maar ik sluit niet uit dat we op een gegeven moment zo veel werk hebben, dat er iemand bij moet. Ook hadden we hier in het pand vroeger een strijkservice – wie weet klop ik nog wel eens bij Actief65plus aan voor iemand die dat werk weer kan oppakken.”

Karin Harmsen zou het andere werkgevers zeker aanraden om een oudere werknemer in huis te halen. “De ouderen die graag willen werken zijn over het algemeen zeer gedisciplineerde, harde werkers: ze denken mee en nemen veel eigen verantwoordelijkheid. En ouderen hebben een leven lang ervaring, dus ze weten waar ze over praten. Dus ze komen met oplossingen die ze al veel eerder eens hebben bedacht. Het is ook heel belangrijk dat we als maatschappij meer senioren inzetten. Dat is niet alleen in het belang van die ouderen, zodat we ze niet in de steek laten. Maar er is gewoon een schreeuwend tekort aan personeel: je ziet overal bedrijven omvallen wegens personeelstekort. En niet alleen slecht draaiende zaken, maar ook gerenommeerde bedrijven. Aan personeel hangt natuurlijk een prijskaartje, maar 65-plussers presteren nagenoeg hetzelfde voor aanzienlijk minder kosten. Dus huur vooral een aantal senioren in als parttimer, dan heb je weer een fulltimer minder nodig. Al zorg je maar dat je 35 procent van het werk daarmee opvangt! Ik denk oprecht dat ouderen onze maatschappij op die manier weer op drift kunnen helpen.”

interview frank sjouwerman review 65plus

Frank (72)

“Oudere conciërges krijgen respect”

CVO Zuid-West Fryslân verenigt een aantal middelbare scholen in het merengebied van Friesland: in Sneek, Balk, Koudum en Bolsward. Voor de laatste drie scholen werkt Jan Hazenberg als Hoofd frontoffice; hij is verantwoordelijk voor de gebouwen en het onderwijsondersteunend personeel. Naast in totaal tien conciërges voor zijn locaties in vaste dienst heeft hij vier uitzendkrachten van Actief65plus op oproepbasis beschikbaar.