In sommige delen van de wereld worden mensen ouder dan op andere plekken. Hoe kan dit precies? Wat is het geheim van deze landen en met welke factoren heeft dit allemaal te maken? In deze blog beantwoorden we die vragen en vertellen we meer over de oudste mensen ter wereld.

 

Oudste mensen ter wereld

U denkt wellicht dat de oudste mensen ter wereld in het westen leven, maar dat klopt niet helemaal. De oudste mensen leven op verschillende delen van de wereld. Onderstaand een overzicht van de tien landen waar mensen het oudst worden:

  1. Japan
  2. Singapore
  3. Spanje
  4. Zuid-Korea
  5. Frankrijk
  6. Zwitserland
  7. Australië
  8. Italië
  9. Israël
  10. IJsland

 

Belangrijke factoren

Een van de belangrijkste factoren die de te behalen leeftijd bepaalt is welvaart. Over het algemeen worden mensen die opgroeien in armoede minder oud. Daarnaast spelen een stabiele overheid, een sterke economie en een goede gezondheidszorg een belangrijke rol. Ook kan beweging en voeding een groot verschil maken. Hoe actiever mensen zijn, hoe langer ze over het algemeen leven. Gezonde voeding wordt zelfs gezien als de grootste factor die bepaalt hoe oud mensen worden.

 

Gezonde voeding

In Japan woont de grootste populatie van mensen die ouder zijn dan 100. Maar liefst 58.000 Japanners hebben deze leeftijd bereikt. Wat doen ze nu precies anders dan de rest van de landen? Onderzoek wijst uit dat het dieet hierin bepalend is. In Japan eten ze kleine porties en bestaat de voeding met name uit vis, rijst, tofu, soja en groenten.

 

In Spanje zijn de hoge leeftijden ook te wijten aan gezonde voeding. Het gezonde mediterrane dieet met veel onbewerkte en zelf verbouwde producten, zorgt voor een gezonde populatie. Ook zijn de Spanjaarden zeer gericht op hun familie en hebben ze een grote sociale kring. Dit draagt bij aan een gelukkiger en daardoor ook langer leven.