In onze rubriek ‘het beroep van de maand’ lichten we een bepaald beroep toe dat uitgevoerd kan worden door senioren. Op die manier kunt u een goed beeld krijgen van het beroep en kijken of het wellicht iets voor u is. Deze maand bespreken we de baan als huismeester of conciërge, twee beroepen die overeenkomstige werkzaamheden hebben.

Wat doet een huismeester precies?

Een huismeester is iemand die verantwoordelijk is voor de representatie, veiligheid en ordelijkheid van een gebouw zoals bijvoorbeeld een wooncomplex of zorginstelling. Hij of zij is daarnaast ook het eerste aanspreekpunt voor de bewoners of bezoekers van dit gebouw.

Een conciërge voert in principe dezelfde werkzaamheden uit, maar dan in openbare gelegenheden zoals bijvoorbeeld een onderwijsinstelling. Mensen kunnen naar hen toekomen als er sprake is van een defect, storing of ander probleem. Ook voert een huismeester/conciërge onderhoudswerkzaamheden uit, zorgt hij voor de veiligheid van het gebouw en heeft hij of zij een sociale functie.

Vereiste opleiding en gemiddeld salaris

Voor het beroep van huismeester/conciërge is geen specifieke opleiding vereist. Er zijn wel trainingen en cursussen die u kunt doen om het beroep goed uit te voeren. Hierin leert u bijvoorbeeld bepaalde gesprekstechnieken of hoe u mogelijke problemen kunt herkennen. Communicatie is erg belangrijk binnen het beroep, dit zal dan ook vaak de focus zijn in een training of cursus. Een cursus duurt meestal niet langer dan zes weken.

Wanneer u full time aan de slag gaat als huismeester zal het salaris ongeveer tussen de €1500,00 en €2000,00 bruto per maand liggen, afhankelijk van uw leeftijd en verantwoordelijkheden. Bij veel bedrijven is de functie voor huismeester echter vaak enkel beschikbaar voor part time uren. Wanneer u part time werkt, ligt het salaris uiteraard een stukje lager. Bent u ZZP’er? Dan verdient u als huismeester gemiddeld €30,00 per uur excl. BTW. 

Specifieke werkzaamheden huismeester

Om u een nog beter beeld te geven van de functie als huismeester of conciërge hebben wij hieronder een overzicht gemaakt van de specifieke werkzaamheden. Zo krijgt u een heel concreet beeld van de baan en kunt u inschatten of het iets voor u zou kunnen zijn.

 • Mensen in het gebouw informeren over de regels en praktische zaken
 • Mensen stimuleren om het gebouw netjes te houden
 • Het oplossen van storingen
 • Het uitvoeren van reparaties
 • Het onderhouden van het gebouw
 • Toezicht houden op de veiligheid
 • Sociaal contact onderhouden
 • Bemiddelen bij conflictsituaties
 • Het verspreiden van de post
 • Het doorverwijzen van mensen naar de juiste partijen
 • Beheren van sleutels van leegkomende of gemeenschappelijke ruimtes

Een geschikte huismeester

Wanneer u huismeester bent, is het belangrijk dat u direct bent en gezag kan uitstralen. U zult namelijk vaak mensen moeten aansturen of adviseren. Ook is het fijn als u energiek bent, aangezien u de hele dag in de weer bent met het oplossen van problemen. Daarnaast is het natuurlijk heel belangrijk dat u vriendelijk bent en een goed aanspreekpunt voor de mensen. Ze moeten het gevoel hebben dat ze goed bij u terecht kunnen voor hun frustraties of problemen omtrent het gebouw. Andere belangrijke eigenschappen voor een huismeester zijn zelfstandigheid, zelfverzekerdheid en een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Vacatures conciërge

Lijkt het u wel wat om als huismeester of conciërge aan de slag te gaan? Bij Actief 65+ vindt u verschillende vacatures voor deze baan. Waar in Nederland u ook woont, vaak is er wel een geschikte vacature beschikbaar in uw buurt. Wij werken namelijk in verschillende regio’s waardoor we eenvoudig bedrijven en werknemers aan elkaar kunnen koppelen.

 

Zou u als huismeester of conciërge aan de slag willen gaan?