In de moderne werkomgeving zijn meerdere generaties actief, elk met hun eigen unieke perspectieven en behoeften. Uit recent onderzoek van a.s.r. blijkt dat generatie Z, millennials en generatie X verschillende benaderingen hebben als het gaat om arbeidsvoorwaarden, gezondheid, werkdruk, eerder stoppen met werken en het combineren van banen. Hoewel alle generaties over het algemeen positief zijn over samenwerking tussen generaties, zijn de verschillen in hun benaderingen opmerkelijk en waardevol om te begrijpen. Laten we eens kijken naar wat het onderzoek ons vertelt over deze generaties op de werkvloer.

Generatie Z en millennials: gezondheid en flexibiliteit voorop

Generatie Z en millennials hechten veel waarde aan arbeidsvoorwaarden die hun fysieke, mentale en financiële gezondheid bevorderen. Deze jongere generaties zijn op zoek naar werkgevers die hen ondersteunen bij het vinden van een gezonde werk-privébalans. Flexibele werktijden, de mogelijkheid om thuis te werken en toegang tot welzijnsprogramma’s zijn belangrijke factoren voor hen.

Daarnaast tonen zij een grotere bereidheid om meerdere banen te combineren. Deze trend, ook wel bekend als de ‘gig economy’, stelt hen in staat om verschillende interesses na te streven en hun inkomsten uit verschillende bronnen te halen. Een betaalde sabbatical wordt door velen gezien als een wenselijke optie om te ontspannen en persoonlijke doelen na te streven zonder financiële zorgen.

Een ander belangrijk aspect voor generatie Z en millennials is de pensioenplanning. Zij zien de werkgever vaak als verantwoordelijk voor het aanbieden van goede pensioenregelingen en financiële adviesdiensten. Deze generaties willen zeker zijn van hun toekomst en verwachten dat hun werkgever hen hierbij ondersteunt.

Generatie X: zelfstandigheid en werkgeluk

Aan de andere kant zien we bij generatie X, werknemers geboren tussen 1955 en 1979, een meer gebalanceerde benadering van de genoemde kwesties. Gen X’ers zijn over het algemeen minder afhankelijk van hun werkgever voor pensioenplanning. Ze tonen een hogere mate van zelfstandigheid en zijn vaak beter voorbereid op hun financiële toekomst door eigen initiatieven.

generaties op de werkvloer
.
Gen X lijkt ook beter in staat te zijn om de werkdruk te beheersen. Hun jarenlange ervaring stelt hen in staat om efficiënter te werken en stress te verminderen. Ze hebben vaak een goed ontwikkeld gevoel van werkgeluk, dat voortkomt uit een stabiele carrière, een gezonde balans tussen werk en privé, en de voldoening van hun werk.
.

Samenwerking tussen generaties

Hoewel de benaderingen van deze generaties verschillen, is de samenwerking tussen hen over het algemeen positief. Elk van deze groepen brengt waardevolle inzichten en vaardigheden naar de werkplek. Generatie Z en millennials brengen innovatie en een frisse kijk op werk, terwijl generatie X stabiliteit en ervaring biedt. Deze dynamiek kan leiden tot goede samenwerking waarbij iedereen van elkaar kan leren.

samenwerking tussen generaties

.

Interesse in het inhuren van ervaren werkzoekenden?

Bent u op zoek naar zelfstandige 65-plussers die met veel plezier aan de slag gaan? Of wilt u uzelf inschrijven als werkzoekende 65-plusser? Bij Actief 65+ geloven we dat ervaring telt en dat iedere generatie waardevolle bijdragen kan leveren aan de werkplek. Schrijf u nu in via de inschrijflink op onze website.