Droomt u er wel eens over om na uw pensioen te emigreren? Dat begrijpen wij wel! Een zonniger klimaat, meer tijd in de natuur doorbrengen en een ander levensritme spreken veel mensen aan om naar een ander land te emigreren. Wanneer u met pensioen gaat, kunt u in principe gaan en staan waar u wilt en kan emigreren een interessante optie zijn. Er zijn echter een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. In deze blog vertellen wij er meer over en geven wij u een aantal tips.

Emigreren na het bereiken van uw pensioen

Emigreren wordt steeds populairder. Misschien ligt het aan de toenemende mogelijkheden wat betreft het contact met het thuisfront, misschien ligt het aan iets anders. Feit is dat in vergelijking met twintig jaar geleden, het aantal senioren dat is geëmigreerd is verdubbeld. Populaire bestemmingen zijn Spanje, Portugal en Frankrijk maar ook Thailand en Bali. Senioren beginnen in het nieuwe land een eigen onderneming of leven een rustig bestaan van hun opgebouwde pensioen en AOW.

Pensioen in het buitenland

Gesproken over de AOW, hoe zit dat eigenlijk precies wanneer u gaat emigreren? In principe kunt u uw AOW ook gewoon in het buitenland ontvangen. De hoogte is echter afhankelijk van het land waar u woont. Voor alleenstaanden geldt dat de AOW alleen wordt uitbetaald als u in een land woont waarmee Nederland bepaalde afspraken heeft gemaakt. Zo niet, dan krijgt u de AOW voor een samenwonende oudere en die ligt een stukje lager. In sommige landen geldt helaas zelfs dat ze uw AOW verlagen of stopzetten. Zoek dit dus goed uit van tevoren.

Aan uw opgebouwde pensioen verandert echter niets, u heeft hier ook in het buitenland gewoon recht op. Daarnaast is het vaak zelfs mogelijk om uw pensioen vrijwillig voort te zetten in het nieuwe land waar u gaat wonen.

Tot slot moet u wel gewoon belasting betalen over uw AOW, pensioen en mogelijke inkomsten. Of u deze belasting moet betalen aan Nederland of aan het land waar u woont, is afhankelijk van de afspraken tussen Nederland en dat land. Met veel landen, waaronder bijvoorbeeld Spanje, heeft Nederland een belastingverdrag. Dit houdt in dat u in uw nieuwe land de belasting moet betalen. Er is echter vaak sprake van een hoop gecompliceerde regels. Wij raden u dan ook aan om hier een goede adviseur voor in te schakelen. 

Tips voor het emigreren

Naast het regelen van uw AOW en pensioen zijn er ook nog een aantal andere zaken waar u even op moet letten wanneer u gaat emigreren.

  • Zorg dat u een geldige verblijfsvergunning heeft. Deze kunt u aanvragen bij de ambassade van het land waar u wilt gaat wonen. Het kan voorkomen dat u hiervoor een VOG of gezondheidsverklaring moet aanleveren.
  • Sluit een goede zorgverzekering af in het land waar u wilt gaan wonen. Op latere leeftijd is de kans immers groter dat u hier gebruik van moet maken.
  • Vergeet niet al uw verzekeringen en abonnementen in Nederland op te zeggen, dat scheelt weer een aantal euro’s!
  • Zorg dat uw papierwinkel op orde is. Denk aan een uittreksel van uw geboorteregister, inentingsbewijzen, diploma’s en medische dossiers die u in de toekomst wellicht nodig heeft.
  • Doe uw best om de taal van het land te leren. Dit zorgt ervoor dat u eenvoudig contact maakt en dat eventuele problemen makkelijker kunnen worden opgelost.
  • Maak uzelf wegwijs in de moderne communicatiemiddelen zodat u goed contact kunt houden met het thuisfront.

Zou u willen emigreren wanneer u de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt? En zo ja, naar welk land zou u dan het liefste gaan?