Waarschijnlijk heeft u er al eens van gehoord: het deeltijdpensioen. Hierbij gaat u een aantal uren minder werken in de jaren die voorafgaan aan uw pensionering, waarvoor u alvast een deel van uw pensioenuitkering krijgt. Bent u benieuwd hoe dit precies in zijn werk gaat en waar u op moet letten als u een deeltijdpensioen wilt aanvragen? Lees dan deze blog!

Wat is een deeltijdpensioen?

We benoemden het net al even: bij een deeltijdpensioen gaat u minder uren werken in de jaren die voorafgaan aan uw pensioen. Voor de uren die u minder gaat werken, krijgt u alvast een deel van de pensioenuitkering. Voor de uren die u nog wel werkt, krijgt u uiteraard nog gewoon salaris uitbetaald en blijft u een pensioen opbouwen.

Waar moet ik op letten bij het deeltijdpensioen?

Wanneer u een deeltijdpensioen wilt aanvragen, is het belangrijk om u te realiseren dat u zelf betaalt voor het deeltijdpensioen. U neemt als het ware alvast een deel van uw opgebouwde pensioen op, waardoor deze lager zal zijn wanneer u echt met pensioen gaat. Dit levert echter wel meer vrije tijd en minder werk op en u kunt op deze manier rustig afbouwen naar uw volledige pensioen.

De regels van het deeltijdpensioen

Vanuit de Belastingdienst zijn er een aantal regels omtrent het deeltijdpensioen. Een van deze regels is dat het deeltijdpensioen pas kan ingaan maximaal 5 jaar voor de pensioenleeftijd wordt bereikt. Wanneer u toch daarvoor al gebruik wilt maken van de regeling dan moet u extra belasting betalen. Een andere regel is dat de werkgever mag weigeren om u met deeltijdpensioen te laten gaan, mits hij of zij hier een goede reden voor heeft. Daarnaast is het goed om te weten dat u het deeltijdpensioen twee keer mag wijzigen, voordat u met volledig pensioen gaat.

Heeft u interesse in een deeltijdpensioen?