Ons leven is steeds meer digitaal. Onze bankzaken doen we online, boodschappen bestellen we via het internet en op social media geven we een inkijkje in ons persoonlijke leven. Maar wat gebeurt er met al deze informatie als we er niet meer zijn? Misschien geen leuke vraag om over na te denken maar wel noodzakelijk om vervelende situaties te voorkomen.

 

Regelen digitale nalatenschap

Uit onderzoek is gebleken dat 70 procent van de senioren aangeeft nog niets te hebben geregeld wanneer het aankomt op hun digitale nalatenschap. Een groot deel van hen, zo’n 35 procent, heeft hier ook nog nooit over nagedacht of weet niet wat men moet doen. Dit is ook niet zo gek, internet is immers iets van de laatste jaren. Het is echter wel erg belangrijk om over na te denken. Doet u dit niet, dan kan het vervelende gevolgen hebben voor de nabestaanden.

 

Pijnlijke gevolgen

“Maar wat kan er dan gebeuren?”, zal u misschien denken. Naast het feit dat het handig kan zijn voor nabestaanden om in te loggen op bepaalde websites voor het regelen van bank- en persoonszaken, verdienen ook de social media profielen aandacht. Want wat doen we met iemand zijn Facebook profiel wanneer hij of zij is overleden? Wie gaat er dan over en hoe krijgen we toegang tot het profiel? Vragen waar over nagedacht moet worden.

 

Een plan maken

Het kan dus geen kwaad om dit alvast te regelen en een aantal zaken op papier te zetten. Zo kunt u toegangscodes tot apparaten en accounts verzamelen en aangeven hoe u het graag ziet wanneer u er niet meer bent. Zo worden pijnlijke situaties voorkomen en is het voor de nabestaanden eenvoudiger om te regelen in een toch al moeilijke tijd.

 

Heeft u al wel eens nagedacht over uw digitale nalatenschap?