Wanneer u de AOW-gerechtige leeftijd heeft bereikt, hoeft dit natuurlijk niet te betekenen dat u meteen moet stoppen met werken. Er zijn genoeg gepensioneerden die nog een flink aantal jaren blijven werken. Omdat ze dit leuk vinden, om bezig te blijven of om financiële redenen. In dit artikel vertellen wij daarom waar u allemaal op moet letten als u blijft werken na uw pensioen.

 

Overleg goed met werkgever

In veel arbeidscontracten en Cao’s is vastgelegd dat uw contract automatisch eindigt wanneer u de AOW-leeftijd heeft bereikt. Dit is niet altijd het geval maar als u wilt blijven werken, is het verstandig om dit even goed bij uw werkgever te checken. U kunt dan bijvoorbeeld onderhandelen over een nieuw contract of het oude contract laten doorlopen.

 

Pensioen later in laten gaan

Wanneer u een pensioen heeft opgebouwd, mag u zelf weten wanneer u deze laat ingaan. Dit hoeft dus niet per se direct na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd te zijn. Wacht er niet té lang mee, u kunt het maximaal vijf jaar later in laten gaan. Deze keuze maakt u kort voordat u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.

 

Geen werkloosheid- of arbeidsongeschiktheidsverzekering

Zodra u de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt maar nog wel aan het werk bent, moet u er rekening mee houden dat u niet meer verzekerd bent voor werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Ook heeft u na uw AOW-leeftijd korter recht op een ziekte-uitkering, namelijk maximaal dertien weken.

 

Minder belasting betalen

Het goede nieuws is dat u na uw AOW-leeftijd minder belasting hoeft te betalen. Wanneer u dus blijft werken, houdt u van hetzelfde bruto-inkomen netto meer over. Daarnaast hoeft u ook geen AOW- en WIA-premie meer te betalen. De overheid is op dit moment druk bezig om langer doorwerken te stimuleren dus de kans is groot dat de situatie nog gunstiger wordt.

 

Wilt u blijven werken na uw pensioen?