Een van de meest gestelde vragen van mensen die met pensioen gaan is: mag ik bijverdienen naast mijn pensioen? Misschien wilt u eigenlijk nog niet stoppen met werken of lijkt het u leuk om een aantal uur per week te werken. Om die reden beantwoorden wij in deze blog de meest gestelde vragen over bijverdienen na uw pensioen.

 

Bijverdienen AOW

Er moet wat dit onderwerp betreft een onderscheid worden gemaakt tussen bijverdienen naast de AOW en naast het pensioen. Hiervoor gelden namelijk andere regels. Het is toegestaan om te werken naast uw AOW. Hier gelden vrijwel geen regels, behalve als u een AOW-partnertoeslag krijgt. In dat geval moet u het totale inkomen van u en uw partner bij elkaar optellen. Wanneer dit hoger uitkomt dan €2760,87 bruto per maand, wordt de AOW met maximaal 10% verlaagd.

 

Bijverdienen en pensioen

Wilt u bijverdienen naast uw pensioen? Dat is in de meeste gevallen helaas niet mogelijk. Het pensioenfonds kort uw inkomen in de meeste gevallen niet, maar u loopt wel het risico om een boete te krijgen van de Belastingdienst. U moet namelijk aan de Belastingdienst kunnen aantonen dat toen u met pensioen ging, het niet de intentie was om bij te verdienen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een intentieverklaring.

 

Goed om te weten

Wanneer u als pensioengerechtigde aan het werkt blijft of gaat, is het goed om te weten dat u niet meer verzekerd bent tegen arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. Dit houdt in dat u geen uitkering van de overheid ontvangt wanneer u werkloos raakt of arbeidsongeschikt wordt. Dit is natuurlijk belangrijk om rekening mee te houden. U heeft wel recht op de Ziektewetuitkering als u ziek wordt tijdens het werk dat u doet na uw pensioen.

 

Heeft u nog een vraag over bijverdienen naast uw pensioen? Stel deze dan gerust!