Waar het tijdens uw werkende leven vanzelf gaat, kan het bij aanvang van uw pensioen best lastig zijn: actief blijven. Uw dagelijkse ritme verdwijnt en u heeft opeens de tijd en ruimte om zelf uw dag in te delen. Deze overgang kan even wennen zijn en dat is helemaal niet erg. Het is echter belangrijk om actief te blijven en te zorgen dat u na een tijdje weer een dagelijkse structuur creëert. In deze blog vertellen wij hoe u dat het beste kunt doen.

 

Dagelijkse beweging

Bij actief zijn denkt u waarschijnlijk als eerste aan fysieke beweging. Dit is dan ook heel belangrijk wanneer u graag fit wilt blijven. Door elke dag minstens een half uur te bewegen, doet u uw lichaam en geest al een plezier. Denk hierbij aan een wandeling door het park of een fietstochtje naar de supermarkt of een vriend.

 

Daarnaast is het goed om af en toe ook wat intensiever te bewegen en uw hartslag te verhogen. Meldt u bijvoorbeeld aan bij een sportclub of ga eens per week baantjes trekken in het zwembad. Wanneer u ouder wordt, nemen uw spierkracht en evenwichtsgevoel langzaam af. Ook wordt u gevoeliger voor lichamelijke klachten wat betreft de botten en gewrichten. Door te sporten kunt u deze ontwikkelingen tegengaan en behoudt u uw uithoudingvermogen.

 

Sporten voor de geest

Naast uw fysieke gezondheid is het ook goed om mentaal actief te blijven. Door dagelijks uw geheugen te trainen, houdt u uw geest jong en wordt u minder snel vergeetachtig. Uw geheugen trainen kunt u doen door middel van spelletjes, creatieve hobby’s of specifieke geheugenoefeningen.

 

Denk aan kruiswoordpuzzels, legpuzzels, schilderen maar ook routines doorbreken of culturele activiteiten doen. Neem bijvoorbeeld eens een andere route met de fiets of ga naar een spannend toneelstuk. Daarnaast zorgen deze activiteiten niet alleen voor het trainen van uw geest, maar ook voor een verrijking van uw leven.

 

In contact met anderen

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de oudste mensen ter wereld zo oud worden vanwege het sociale contact dat ze hebben. Zij wonen in de ‘Blue Zones’, waar veel sociale cohesie is. Contact met anderen zorgt er niet alleen voor dat u geestelijk actief blijft maar verhoogt ook uw levenslust. Probeer dus regelmatig vrienden en familie op te zoeken of plan uitstapjes met buurtbewoners.

Let op de huidige regels van het RIVM met betrekking tot de bestrijding van het coronavirus.

Wanneer u niet zoveel sociale contacten heeft kunt u zich aanmelden voor een cursus of vereniging. Ook zijn in veel dorpen en steden buurthuizen te vinden, wat een fijne plek is om gelijkgestemden te ontmoeten. Mensen zijn sociale dieren en het contact  met anderen doet ons goed. Probeer dit tijdens uw pensioen daarom actief op te zoeken.

 

Vrijwilligerswerk doen

Tot slot is het doen van vrijwilligerswerk een hele mooie manier om actief te blijven. Tijdens het werk bent u zowel fysiek als mentaal actief én heeft u sociaal contact. Door uw werkervaring en kennis bent u vaak van grote waarde voor een organisatie. U kunt uw kennis delen en hiermee mensen goed helpen. Er is ontzettend veel vrijwilligerswerk beschikbaar dus er is ongetwijfeld iets wat bij u past. Bedenk bijvoorbeeld wat uw hobby’s zijn en ga op zoek naar vrijwilligerswerk waar dat in terugkomt.

 

Bij Actief 65+ kunnen wij u hierbij helpen. Wanneer u zich bij ons aanmeldt en uw wensen doorgeeft, gaan wij voor u op zoek naar (vrijwilligers-)werk dat bij u past. Mocht u hier vragen over hebben, neem dan gerust even contact met ons op. Wij helpen u graag verder!

Let op de huidige regels van het RIVM met betrekking tot de bestrijding van het coronavirus.

Bent u nog actief op uw oude dag? En zo ja, hoe doet u dat precies?