Er is lang op gewacht maar het is er dan eindelijk: het pensioenakkoord. De kern van het akkoord is dat de regels voor het aanvullende pensioen worden gewijzigd en de AOW-leeftijd minder snel zal stijgen. In deze blog vertellen we meer over het akkoord en geven we antwoorden op vier belangrijke vragen.

 

Wat gaat er gebeuren met de AOW-leeftijd?

In het pensioenakkoord staat dat de AOW-leeftijd tot en met 2021 wordt bevroren. De pensioenleeftijd is op dit moment 66 jaar en vier maanden. In 2022 zal de AOW-leeftijd stijgen naar 66 jaar en zeven maanden. In 2023 naar 66 jaar en tien maanden en in 2024 naar 67.

Vanaf 2025 zal de AOW-uitkering worden gekoppeld aan de levensverwachting. Wanneer we gemiddeld een jaar ouder worden, wordt de pensioenleeftijd met acht maanden verhoogd.

 

Kan ik vervroegd met pensioen?

Wanneer u als werknemer binnen drie jaar voor het bereiken van de pensioenleeftijd wilt stoppen met werken, krijgen werkgevers een vrijstelling voor de eerste €19.000 bruto per jaar. Op die manier kunt u als werknemer eerder stoppen met werken, zonder dat een groot deel van het gespaarde pensioen wordt aangeraakt.

Lees hier meer over doorwerken na uw pensioen.

Kan ik een verhoging van mijn pensioen verwachten?

Nee, dat is niet het geval. Met het nieuwe pensioenakkoord zal er sneller worden geïndexeerd maar ook sneller gekort. Daarnaast moet de rekenrente nogmaals worden verlaagd en moet er nog 60 miljard worden verdeeld, voordat het nieuwe systeem gaat werken.

 

Hoe zit het met het nabestaandenpensioen?

Het nabestaandenpensioen wordt gestandaardiseerd. Dit betekent dat er minder risico’s zijn voor het nabestaandenpensioen wanneer u of uw partner van baan verandert. Daarnaast wordt het nabestaandenpensioen begrijpelijker gemaakt. Dit is nodig omdat er op dit moment veel onduidelijkheid is, wat grote financiële gevolgen kan hebben voor nabestaanden.

 

Heeft u een vraag over het pensioenakkoord? Stel deze dan gerust!