Bent u recentelijk met pensioen gegaan, maar geeft een onrustig in uw lichaam aan nog niet te willen stoppen? Dat is zo gek nog niet. Veel 65+’ers kiezen er voor door te blijven werken. Sommigen om actief te blijven en anderen om extra inkomsten te genereren. Natuurlijk kunnen er dan verschillende vragen op spelen, onder andere de vragen met betrekking tot inkomen, arbeidsvoorwaarden en belasting. Wij leggen graag het een en ander voor u uit!

Welke gevolgen zijn er bij doorwerken na pensioen?

Blijft u werken ondanks het feit dat u de leeftijd van 65 jaar heeft aangetikt en u recht heeft op een AOW? Dan kan dat gevolgen hebben voor uw inkomen en tevens de geldende arbeidsvoorwaarden.

Uw werkgever houdt loonbelasting in als u na uw AOW-leeftijd doorwerkt. Extra bijverdiensten door een baan naast uw AOW geeft echter geen gevolgen van de hoogte van uw AOW.

Met betrekking tot de geldende arbeidsvoorwaarden zal u niet meer verzekerd zijn tegen werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Mocht u er dus voor kiezen om door te blijven werken, maar u wordt plots werkloos of arbeidsongeschikt, dan zal er inkomen wegvallen.

Het is goed om met uw werkgever een nieuw arbeidscontract af te sluiten, waarin u goed duidelijk heeft waar u wel en niet recht op heeft. Zo kan het zijn dat uw werkgever u wel nog recht geeft op een ouderdomspensioen en mogelijk een ziektewetuitkering. Dit verschilt per werkgever. Een nieuw contract vraag u aan als in uw cao geregeld is dat uw contract eindigt als u de AOW-leeftijd bereikt. Indien er in uw cao staat dat doorwerken na de AOW-leeftijd is toegestaan, dan loopt uw bestaande (tijdelijke of vaste) contract gewoon door.

Hoe zit het met belasting?

U hoeft niet veel te vrezen met betrekking tot de belasting. Integendeel, blijft u werken na uw pensioen dan kunt u zelfs van hetzelfde bruto-inkomen netto meer overhouden. Waarom dit zo is? Als AOW-gerechtigde valt u namelijk in een lager belastingtarief (2021: 19,20% tot € 35.942). Dit heeft er mee te maken dat je geen AOW-premie meer betaalt.

Let wel op dat u op belastingdienst.nl het formulier ‘voorlopige aanslag’ invult om te voorkomen dat u bij belastingaangifte over het hele jaar ineens een bedrag moet bijbetalen. Op uw salaris betaalt u mogelijk namelijk te weinig belasting. Naast uw salaris ontvangt u ook uw AOW en in sommige gevallen een aanvullend pensioen. Hoewel hier al belasting op wordt ingehouden. houden elk van deze inkomstenbronnen geen rekening met het feit dat u mogelijk nog andere inkomsten heeft. Daardoor houden ze misschien te weinig belasting in, wat er voor kan zorgen dat er ineens een bedrag extra geïncasseerd wordt.

Heeft u nog andere vragen? Geen zorgen!

Vragen stellen kan altijd. Wij proberen u een zo goed mogelijk antwoord te verschaffen. Schroom dus niet om ons te benaderen!

Bent u op zoek naar werk?

Wij hebben vacatures bij u in de regio.

Kandidaten door heel Nederland

  Bent u niet AOW gerechtigd, maar wel van plan om te blijven werken na uw pensioen? Schrijf u alvast in bij Actief65+. Reeds 60.000 gingen u voor.

  Onze klanten beoordelen ons met een 8,6

  Aart Meester - Aeon Plaza Hotels

  Aart Meester, Chief Engineer bij Aeon Plaza Hotels

  ”Als Chief engineer bij Aeon Plaza Hotels stuur ik projecten aan voor de technische dienst bij o.a. hotel Port van Cleve in Amsterdam. Met veel plezier werk ik samen met Actief65plus. Het voordeel van deze 65-plus krachten is dat ze veel ervaring hebben en aan een half woord genoeg. Ze hebben veel vakkennis en ze zijn er wanneer je ze nodig hebt. Als ze klaar zijn dan kunnen ze weer naar een ander project. Bijna alle beroepsgroepen hebben ze voorradig en ze lossen veel problemen op, je kan de uitzendkrachten zelfstandig aan het werk zetten en hebt er dus geen omkijken meer naar. Kortom ik ben erg tevreden en raad elk bedrijf aan om met Actief65plus uitzendbureau te gaan werken!”

  Jumbo klant actief65plus

  Frank (72), administrateur via Actief65+

  “Oorspronkelijk ben ik boekhouder, maar ik heb 22 jaar mijn eigen horecabedrijf gehad in Amsterdam. Toen ik 66 was, heb ik de zaak verkocht. Ik ben vrij snel weer aan het werk gegaan, om niet achter de geraniums te hoeven zitten en om onder de mensen te blijven. Op dit moment werk ik één dag in de week als administrateur. Ik werk nu een jaar of acht via Actief65+ en ben met hen in contact gekomen via een advertentie in de krant. Ik heb mij online ingeschreven en na ruim een maand kon ik weer aan het werk.”