Bent u recentelijk met pensioen gegaan, maar geeft een onrustig in uw lichaam aan nog niet te willen stoppen? Dat is zo gek nog niet. Veel 65+’ers kiezen er voor door te blijven werken. Sommigen om actief te blijven en anderen om extra inkomsten te genereren. Natuurlijk kunnen er dan verschillende vragen op spelen, onder andere de vragen met betrekking tot inkomen, arbeidsvoorwaarden en belasting. Wij leggen graag het een en ander voor u uit!

Welke gevolgen zijn er bij doorwerken na pensioen?

Blijft u werken ondanks het feit dat u de leeftijd van 65 jaar heeft aangetikt en u recht heeft op een AOW? Dan kan dat gevolgen hebben voor uw inkomen en tevens de geldende arbeidsvoorwaarden.

Uw werkgever houdt loonbelasting in als u na uw AOW-leeftijd doorwerkt. Extra bijverdiensten door een baan naast uw AOW geeft echter geen gevolgen van de hoogte van uw AOW.

Met betrekking tot de geldende arbeidsvoorwaarden zal u niet meer verzekerd zijn tegen werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Mocht u er dus voor kiezen om door te blijven werken, maar u wordt plots werkloos of arbeidsongeschikt, dan zal er inkomen wegvallen.

Het is goed om met uw werkgever een nieuw arbeidscontract af te sluiten, waarin u goed duidelijk heeft waar u wel en niet recht op heeft. Zo kan het zijn dat uw werkgever u wel nog recht geeft op een ouderdomspensioen en mogelijk een ziektewetuitkering. Dit verschilt per werkgever. Een nieuw contract vraag u aan als in uw cao geregeld is dat uw contract eindigt als u de AOW-leeftijd bereikt. Indien er in uw cao staat dat doorwerken na de AOW-leeftijd is toegestaan, dan loopt uw bestaande (tijdelijke of vaste) contract gewoon door.

Hoe zit het met belasting?

U hoeft niet veel te vrezen met betrekking tot de belasting. Integendeel, blijft u werken na uw pensioen dan kunt u zelfs van hetzelfde bruto-inkomen netto meer overhouden. Waarom dit zo is? Als AOW-gerechtigde valt u namelijk in een lager belastingtarief (2021: 19,20% tot € 35.942). Dit heeft er mee te maken dat je geen AOW-premie meer betaalt.

Let wel op dat u op belastingdienst.nl het formulier ‘voorlopige aanslag’ invult om te voorkomen dat u bij belastingaangifte over het hele jaar ineens een bedrag moet bijbetalen. Op uw salaris betaalt u mogelijk namelijk te weinig belasting. Naast uw salaris ontvangt u ook uw AOW en in sommige gevallen een aanvullend pensioen. Hoewel hier al belasting op wordt ingehouden. houden elk van deze inkomstenbronnen geen rekening met het feit dat u mogelijk nog andere inkomsten heeft. Daardoor houden ze misschien te weinig belasting in, wat er voor kan zorgen dat er ineens een bedrag extra geïncasseerd wordt.

Heeft u nog andere vragen? Geen zorgen!

Vragen stellen kan altijd. Wij proberen u een zo goed mogelijk antwoord te verschaffen. Schroom dus niet om ons te benaderen!

Bent u op zoek naar werk?

Wij hebben vacatures bij u in de regio.

Kandidaten door heel Nederland

  Bent u niet AOW gerechtigd, maar wel van plan om te blijven werken na uw pensioen? Schrijf u alvast in bij Actief65+. Reeds 65.000 gingen u voor.

  65.000 65plussers ingeschreven bij ons uitzendbureau

  Waarom kiezen kandidaten voor Actief65+?

  • Maandelijks meer dan 850 nieuwe vacatures

  • Wij hebben parttime werk bij u in de regio
  • Onze opdrachtgevers zitten door heel Nederland
  • Thuis in alle beroepsgroepen, van eenvoudig tot hooggeschoold werk
  • Persoonlijk contact via e-mail en telefoon

  Onze klanten beoordelen ons met een 8,6

  Kees van Oudenallen bij Actief65Plus

  Kees van Oudenallen (67), bezorger bij Froot

  “1 dag in de week wilde ik werken en liefst op de maandag. En dat is gelukt! En ook nog bij een leuk bedrijf als Froot. Fijne collega’s van alle leeftijden en klanten die altijd vrolijk reageren als ik weer vers fruit kom brengen. Het houdt mij “Actief-65-plus” en dat is gezond. Ben bij deze gezellige club nog lang niet uitgewerkt.”

  Inschrijven als AOW-er

  Sociaal actief zijn (en blijven) en tegelijk een prettig uurloon.

  Actief65+ heeft kandidaten door heel Nederland

  Wij hebben werk door heel Nederland, dus altijd dichtbij huis.

  Flexibele inzetbare 65plussers

  Wij hebben werk dat bij u past. Fulltime, parttime of tijdelijk.

  Divers werk voor 65plussers door heel Nederland

  Wij hebben werk in alle beroepsgroepen, ook in uw sector.